Prolećno razmrdavanje (foto: Vogue)
PULS GRADA · aktuelno

Jutra su za nijansu svetlija, dani duži, a noći toplije. To samo znači da je miris proleća opet lagano u vazduhu. Ako ste po starom dobrom običaju izneverili sve odluke koje ste navodno doneli na dan Nove godine, ovo vam je druga šansa da promenite neke stvari i unesete novine u život. Isprobajte ovih devet koraka koji će vas razdrmati i probuditi, kako biste maksimalno uživali u dugo očekivanom proleću.

1. Izađite napolje

Kakva god da je vremenska prognoza, idealan prolećni dan provešćete van grada, na mini putu. Ako nemate vremena za duže izlete, otidite u Botaničku baštu, Košutnjak, ili na Avalu. Za vikend istražite potencijale sveprisutnijeg eko turizma, pa se uputite u duge šetnje po šumama i planinama, isprobajte rafting na jednoj od reka, ili se jednostavno skućite u nekom starom vajatu i meditirajte par dana.

2. Organizujte se

Ne kaže se za džabe “prolećno čišćenje”, jer to jeste vreme promena i sitnih izmena na dnevnoj bazi. Niko u principu ne voli da rinta i radi po kući, ali sada je došao trenutak da proluftirate ormane i očistite fioke. Mantile, haljine i cipelice stavite u prvi plan, a džempere i kapute u dno ormana. Dok prolazite kroz garderobu sortirajte stvari koje vam više nisu potrebne, pa ih sredite i poklonite nekome.

3. Opustite se

Znamo, lako je reći ali teško primeniti. Ukoliko već ne pohađate jogu, salsu ili pilates, sada je idealan trenutak da se malo razgibate i pročistite um. Ne samo da ćete kad dođe leto biti fit, već će se vaš mozak takođe izvežbati kako manje burno da reaguje.

4. Informišite se

Za slučaj da vam se bez obzira na povoljnije vremenske prilike ipak ne izlazi napolje, iskoristite vreme provedeno u kući za mentalno razgibavanje. Hrpa knjiga koja skuplja prašinu može konačno biti pročitana. Pokušajte da naučite nešto novo i tako što ćete slušati interesantne radio emisije i gledati edukativne kanale na TV-u (da, ima i takvih).

5. Budite aktivni

Ako ste izrazito hiperaktivna osoba, i jedva ste čekali da sunce grane kako biste odmah istrčali napolje, onda svu svoju energiju usmerite ka aktivnom fizičkom angažmanu i težim vežbama. Zaobiđite jogu, a krenite na trčanje, kik-boks i druge za nijansu ekstremnije treninge.

6. Pobegnite negde

Nikako ne bežite od problema, već na mini odmor u drugu zemlju, naravno onda kada se ukaže povoljna vremensko-novčana prilika. To vas svakako ne sprečava da se već sada informišete o mogućim destinacijama koje biste voleli da vidite. Možda naletite na neku neodoljivu ponudu, pa sve ostalo uskladite prema tome. Putovanje, istraživanje i upoznavanje novih kultura i ljudi će vas obogatiti i proširiti vam vidike (u najmanju ruku vidike).

7. Obrazujte se

Nije li divno obilaziti izložbe, gledati predstave i filmove, otići na dobar koncert ili književno veče. Sve što je potrebno jeste da se na vreme informišete, detaljno proučite ponudu i odličite s kim ćete ići. Bez sumnje ćete saznati nešto novo, rodiće se kreativne ideje i nova interesovanja.

8. Negujte se

Proleće je idealno vreme za dobar tretman lica, temeljan piling i masažu. U toplini svog doma uronite u umirujuću kupku, staviti masku na lice i sredite nokte. Ne zaboravite da odete kod frizera i skratite krajeve, kao i da posetite solarijum samo jedanput, čisto da nabacite ten kao suncem obasjan.

9. Budite kreativni

Nikada nije kasno za novi hobi i nova interesovanja. Proleće će vam dati elan da isprobate i naučite neki novi kompjuterski program, ili se pak vratite starijim zanatima kao što su keramika i pravljenje tapiserija.

168_cover CITY MAGAZINE Montenegro: Novi član City porodice Automatski nacrt Novi trejler za 7. sezonu „Game of Thrones“ Robert E. Kelly (foto: The Guardian) Zašto nam je ovaj tip nesimpatičan Neustrašiva devojčica Statua neustrašive devojke na Wall Streetu · ·