Žene u nauci
U VAZDUHU · top 5

Kada dečak zaplače kaže se „šta plačeš k’o neka devojčica“ – tako se muškarci uče da ne plaču. „Nemoj da nosiš roze, to je ženska boja“ – tako se uče da je plava ono što im treba. „Nemoj da mlataraš rukama kao neka tetka“ – zbog toga mogu biti ismejani u društvu. Nekako, kad muškarcu treba da se očita lekcija, on se ubeđuje da je to što radi žensko obeležje, pa izgleda da je biti žena nešto najsramotnije što ljudskom biću može da se desi.

U patrijarhalnim društvima, žene su dobre ako su supruge, sestre i majke, a bilo bi sjajno i ako bi do dece došle bezgrešnim začećem, jer tek tada, kao u slučaju device Marije, počinje njihovo pravo obožavanje. Dobre su i kao trofej, ali to je posebna priča. E pa, drage moje, vreme je da okrenete leđa pojedincima koji i u XXI veku žene smatraju nižom rasom.

Dame o kojima pišem dokaz su da možete sve, iako će nesigurni muškarci, u istrajno muškom svetu, verovatno nastaviti da poklanjaju pažnju jedni drugima koliko god to gej zvučalo (nije da imam nešto protiv gejeva, ali često imaju oni). Sledi spisak pet velikih naučnica, među kojima pojedine, zbog Matilda efekta, nisu poznate koliko bi trebalo.

Hypatia

Prva žena za koju se sa sigurnošću može reći da je dala značajan doprinos razvoju matematike. Zbog filozofskog i astronomskog znanja, ali i političkog uticaja, zasmetala je hrišćanima, koji su je 415. godine napali na ulicama Aleksandrije, odvukli u crkvu i raskomadali.

Rosalind Franklin

Dala je ključni doprinos razumevanju strukture DNK, RNK, virusa, uglja i grafita. Koristeći rendgenske zrake napravila je prvu fotografiju DNK lanca. Uprkos tome, njen naučni doprinos retko se ističe.

Dorothy Hodgkin

Da bi se razumela funkcija proteina na molekularnom nivou, potrebno je utvrditi njihovu trodimenzionalnu strukturu pomoću kristalografije x-zracima. Ovu oblast Dorothy je unapredila toliko da je 1964. godine dobila Nobelovu nagradu za hemiju. Potvrdila je i strukturu penicilina, koja se do tada samo pretpostavljala, i vitamina B.

Rita Levi-Montalcini

Otac se protivio odlasku ove Italijanke na studije zato što je smatrao da će obrazovanje poremetiti njenu buduću ulogu supruge i majke. Promenio je mišljenje, a Rita je 1986. godine, posle otkrića faktora rasta nerava, dobila Nobelovu nagradu za dostignuća u medicini.

Jocelyn Bell Burnell

Doktorirala je na Kembridžu i učestvovala u konstruisanju radio teleskopa koji je zabeležio signal iz svemira, šaljivo nazvan „mali zeleni ljudi“. Jocelyn je, zapravo, otkrila neutronsku zvezdu – pulsar. Sramotno je uskraćena za Nobelovu nagradu – dobila su je dvojica kolega s kojima je radila na projektu, ali ne i ona.

Jane Goodall

U biografiji je nazvana „ženom koja je redefinisala čoveka“. Džejn je primatolog, antropolog i glasnik mira Ujedinjenih nacija. Njena karijera traje duže od 40 godina, a počela je kada se, sa nešto više prtljaga od beležnice i dvogleda, preselila u Tanzaniju da bi proučavala šimpanze. Smatra se najboljim poznavaocem ovih životinja na svetu.

Annabelle Top 5: Najjezivije lutke iz horor filmova Julianne Moore Top 5: Slavni momenti u karijeri Julianne Moore ROBIN WILLIAMS Top 5: Uloge Robina Williamsa (1951-2014) Marilyn Monroe Top 5: Marilyn Monroe · ·