Fabrika sladoleda
PULS GRADA · destinacija

Berlin je najpopularniji grad Evrope, trenutno u fazi ponovnog procvata, ali i jakih kontrasta i burne prošlosti. Širom grada, građevine i spomenici, svedoci nekadašnjeg Berlina, prepušteni su zubu vremena i kao zamrznuti, mame brojne znatiželjne turiste.

Abonded Berlin je blog posvećen nesvakidašnjim gradskim turama. „If it’s verboten it’s got to be fun“ – ako je zabranjeno, sigurno je zanimljivo – rečenica ispod samog naziva bloga jasno ukazuje kome je namenjen: istraživačkim dušama koji žele da iskuse grad na malo drugačiji način.

Pre drugog svetskog rata Berlin je bio gušće naseljen nego danas. Na prostoru jednog grada kasnije našle su se dve države. Iza promena koje su usledile ostalo je mnoštvo praznih objekata, što stambenih, a što onih u službi države koja više ne postoji.

Abandoned Berlin je arhiva napuštenih mesta sa kratkim prikazom njihove istorije, uputstvima kako stići ali i savetima kada i s čim ići, koga povesti, kako ući, koliko je teško ili opasno i šta tamo može da se zatekne. O popularnosti bloga svedoče brojni komentari zainteresovanih i utisci onih koji su se već upustili u avanturu, kao i to da je The Guardian uvrstio Abandoned Berlin u najbolje svetske blogove posvećene gradovima.

Iračka ambasada u kojoj nema ljudi, a ima njihovih stvari, napušteni jedini zabavni park DDR-a, „zamrznuta“ fabrika sladoleda, nacističko – ruski vojni kompleksi i špijunska radio stanica na vrhu Đavoljeg brega samo su neke od intrigantnih znamenitosti do kojih vodi Abandoned Berlin blog i koje možete videti u našoj galeriji:

Abandoned Berlin - Napuštena fabrika sladoledaOtvori galeriju
Plutajuća škola u Nigeriji nominovana za najbolji dizajn 2014. godine Plutajuća škola u Nigeriji nominovana za najbolji dizajn 2014. godine Le Mont Saint-Michel 15 fantastičnih destinacija za koje niste znali Svet iz ptičje perspektive Svet iz ptičje perspektive 24 zapanjujuća hotela širom sveta 24 zapanjujuća hotela širom sveta