Iva Ljubinković
PULS GRADA · enterijer/arhitektura

Opremate novi stan ili kancelariju. Želite nešto drugačije od standardne jednobojne ponude u domaćim centrima za opremanje enterijera i shvatate da ćete, ukoliko niste “uradi sam” tip, morati da sednete u kola i odvezete se do najbliže IKEA prodavnice u potrazi za nečim što bi unelo novu energiju u vaš prostor. Međutim, zaboravljate na mlade domaće dizajnere, čiju kreativnost, originalnost i unikatnost nećete naći ni u jednom hipermarketu, a koji svojim predmetima vaš prostor mogu učiniti jedinstvenim.

Svima koji prate dešavanja na domaćoj dizajn sceni, teško su mogle promaći vesele i šarene foteljice, stolice i lampe, a možda se neko od vaših prijatelja već pohvalio novim i neobičnim jastučićima postavivši fotografiju na Facebook. Vredni prsti koji prave sve ove predmete pripadaju Ivi Ljubinković.

Iva je po struci diplomirani inženjer arhitekture, ali je oduvek želela da se bavi dizajnom nameštaja i enterijera. Ukoliko vas model neke od fotelja i stolica podseća na one koje ste imali u kući svojih baka ili roditelja, to je zato što se njen ABO studio pored dizajna dekora za kuću, bavi i restauracijom i redizajnom starog nameštaja pri tom koristeći materijale kupljene u inostranstvu.

Unikatni nameštaj, dekorativni jastuci čiji dizajn sama osmišljava, lampe i lusteri, figure, ukrasi za  zid, ramovi, šolje za čaj i kafu, cegeri i torbe, kao i dekorativne tegle poznate još i kao tegle želja, svi ovi predmeti nose Ivin potpis i mogu uneti život u svaki dom svojim intenzivnim bojama i romantičnim dizajnom.  „Teglu želja možete pokloniti dragoj osobi za rođendan, a potrebno je samo da na papiriće koji se nalaze u njoj napišete sve lepe želje za tu osobu, dok na crnoj površini na samoj tegli možete kredom ispisati šta god zelite. Ovu teglu možete pokloniti i sebi i u njoj držati zapisane sve svoje želje i snove. Naravno, podrazumeva se da ABO tegla za želje pomaže u ostvarivanju istih! “ objasnila nam je Iva.

Ona dizajnira za sve one koji žele da svoj dom, kafić ili kancelariju ukrase unikatnim i drugačijm komadima nameštaja i ukrasnih predmeta i do sada su kupci bili različitih profila.

Ukoliko su vam se stil i prezime učinili poznatim, razlog možete potražiti u činjenici da je Iva mlađa sestra naše čuvene modne kratorke Ane Ljubinković. Romantika i životinje su neke od glavnih motiva koji se provlače kroz kolekcije obe sestre dizajnerke. „Ana i ja radimo potpuno različite stvari. Ona se bavi modom, a ja enterijerom. Prirodno je da nam se način razmišljanja poklapa jer smo odrasle u istoj kući. Obe volimo prirodu i životinje i želimo to da prikažemo kroz svoj rad i upravo tu pronalazimo inspiraciju. Ana mi je velika podrška jer sam njena mlađa sestra”, navodi Iva.

U budućnosti Iva planira da dizajnira nameštaj u vintage stilu, obzirom da se trenutno bavi njegovim redizajnom i restauracijom. Iako u njenoj kolekciji ima torbi i cegera, moda nije polje njenog interesovanja kada je u pitanju odeća, ali najavljuje da će uskoro plasirati kolekciju cipela u ABO stilu. Pored ovih planova, Iva sanja i o prikazivanju svoje kolekcije i van naše zemlje.

ABO nameštaj i dekor za kuću možete kupiti u Arts & Crafts radnji i Mikser Houseu u Beogradu, a cegere i torbe u butiku Ane Ljubinković u Belgrade Design Districtu u Čumićevom Sokačetu. Cene stolica i fotelja  zavise od materijala (u zavisnosti od toga da li je predmet izrađen samo od drveta ili je u pitanju drvo u kombinaciji sa tapaciranim delovima) i kreću se od 7000 do 25000 dinara.

Ikea PS 2014 IKEA lansira živopisnu i prilagodljivu kolekciju za mlade Model za Savamalu Model za Savamalu: Transparentno čitanje grada Memorijalni centar Memorijalni centar u Norveškoj: rupa koju nije moguće popuniti Hotel Šarmantan i ozloglašen: Hotel Chelsea u Njujorku