Sarajevo filmski festival
PULS GRADA · aktuelno

Danas počinje Sarajevo film festival. Među zvanicama su američki reditelji Oliver Stoun i britanski komičar Džon Kliz, baš kao i brojna delegacija srpskih filmskih umetnika.

Svečano otvaranje 23. Sarajevo film festivala zakazano je za petak, 11. avgust. Posetioce očekuje niz svečanih događaja koji će u noći otvaranja okupiti brojne goste, publiku i prijatelje ovog festivala koji traje već gotovo četvrt veka. Svečana ceremonija otvaranja biće održana u sarajevskom Narodnom pozorištu, a čast da vodi program pripala je Amili Terzimehić, mladoj bosanskoj glumici poznatoj po ulozi u akcionom filmu Novembarski čovek u režiji Rodžera Donaldsona. Kako je ranije već najavljeno, Oliver Stoun i Džon Kliz će dobiti nagradu „Počasno Srce Sarajeva“ za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti, a planirano je da festival ugosti još sijaset poznatih imena iz sveta filma.

Takmičarski program donosi niz svetskih i regionalnih premijera; a nama je posebno zanimljiv program „Dokumentarni film“ u kome su se našla čak tri ostvarenja srpskih autora. Među svetskim premijerama nalaze se srpsko-hrvatsko-bosanskohercegovački film Kada dođu svinje Biljane Tutorov, i srpsko-bosanskohercegovačko-britanski Vodič kroz crnu rupu Aleksandra Nikolića i Zlatka Pranjića. Kao deo regionalnih premijera u okviru ovog takmičarskog programa publika u Sarajevu moći će da pogleda Slatko od Ništa, novi film Borisa Mitića koji je svoju svetsku premijeru imao pre nekoliko dana na Filmskom festivalu u Lokarnu. Ovi filmovi su u konkurenciji za nagradu „Srce Sarajeva“, Nagradu za ljudska prava i Specijalnu nagradu.

U programu „Studentski film“ svetsku premijeru imaće Život traje tri dana, film u režiji naše mlade rediteljke Katarine Koljević – u pitanju je tridesetominutna ljubavna drama u kojoj glavne uloge tumače Branka Katić i Slaven Došlo. U ovom programu biće prikazana još dva kratka film iz Srbije: dokumentarni film Ljubav u režiji Dušana Zorića i igrani film Nikog nema u režiji Jelene Gavrilović. Program „U fokusu“ donosi šest najboljih ostvarenja regionalne kinemtografije iz protekle godine – uključujući i nagrađivani igrani film Bojana Vuletića Rekvijem za gospođu J.

U programu „Pretpremijere“ biće prikazan hrvatski film Agape Branka Šmita u kome, pored sve popularnijeg Gorana Bogrdana, uloge tumače mladi srpski glumci Pavle Čemerkić i Denis Murić. U istom proramu svoje prvo prikazivanje pred publikom imaće devedesetominutna pilot-epizoda serije Senke nad Balkanom reditelja/producenta/glumca Dragana Bjelogrlića. Pored Bjelogrlića, u ovoj kostimiranoj misteriji uloge tumače Andrija Kuzmanović, Žarko Laušević, Marija Bergam, Gordan Kičić, Nenad Jezdić, Tamara Krcunović, Miloš TImotijević… Prva od jedanaest epizoda ovog ambicioznog i nestrpljivo očekivanog TV projekta biće emitovana na RTS-u 21. oktobra, tako da će gledaoci u Sarajevu biti u prilici da pilot Senki pogledaju čak dva meseca ranije.

Po jedanaesti put tokom Sarajevskog filmskog festivala biće održan i program „Talents Sarajevo“, na kome će ove godine učestvovati trinaestoro mladih filmskih stvaralaca iz Srbije. Na najvažnijoj regionalnoj platformi „CineLink“ u okviru selekcije koprodukcijskog marketa Sarajevo filmskog festivala, zastupljena su čak tri srpska projekta: Linije želje Daneta Komljena, Budi Bog s nama Slobodana Šijana i Korisnici Ivana Ikića. Platforma „CineLink Drama“, u čijem su fokusu dramske serije u fazi razvoja, ove godine predstavlja šest projekata, od toga dva srpska (Glicerin, Burn Baby Burn) i dve manjinske koprodukcije (Svi panteri su pink, Područja bez signala). Najbolji projekat na ovoj platformi dobiće novčanu nagradu čiji je pokrovitelj Filmski centar Srbije. Od srpskih manjinskih koprodukcija koje će biti prikazane ovog avgusta u Sarajevu treba izdvojiti dokumentarne filmove Dvije škole i ruski film Ceste, kao i dugometražni igrani film Žaba, u kome jednu od uloga tumači naš proslavljeni glumac Vlasta Velisavljević.

Sarajevo filmski festival održaće se u periodu između 11. i 18. avgusta.

Štrand_cover City letnja preporuka #23: Štrand Summer Fest fasada Crowdfunding kampanja za Mikser House Sarajevo Equilibrio_cover City letnja preporuka #10: Kursevi u pola cene u školi stranih jezika EQUILIBRIO Nasilje nad ženama - singerija medija i zločina Nasilje nad ženama: Sinergija medija i zločina · · ·