sisi
PULS GRADA · destinacija

Vreme je surovo. Ljudi koji su donedavno bili živi blede u sećanju mlađih generacija i pridružuju se milionima iščezlih lica čije ime više niko ne spominje. Samo su retki muškarci i žene bili toliko neobični i slavni da se njihove biografije pamte vekovima, a nekima od njih opet niko ne bi pozavideo.

Elizabeta od Bavarske, austrijska carica iz devetnaestog veka, tužan je primer tragičnog života koji će istorija zauvek pamtiti. Bila je jedna od najlepših, najbogatijih i najnesrećnijih žena svog doba. Car Franja Josif trebalo je da oženi njenu sestru Helenu, ali se predomislio kada je upoznao Elizabetu, poznatu i pod nadimkom Sisi. Posle venčanja, avanturistički nastrojena Sisi bila je veoma nesrećna na habzburškom dvoru, jer su stroga pravila i loši odnosi sa svekrvom ograničavali njenu slobodu. Utehu je pronalazila u putovanjima, a na jednom od njih izgubila je dvogodišnju kćerku. Kada je godinama kasnije izgubila i sina Rudolfa, uprkos tome što je imala još dve kćerke, utonula je u depresiju i obukla crninu koju nikada nije skinula.

Grčko ostrvo Krf oduševljavalo je austrijsku caricu i ona je na njemu podigla prelepu palatu Ahileon, letnjikovac u koji se često vraćala. Ahileon je najlepša krfska palata i verovatno jedna od najlepših na svetu. Posvećena je Ahilu, antičkom heroju i glavnom junaku Ilijade, kog je Sisi obožavala. „Želim palatu sa kolonadama i visećim vrtovima, zaštićenu od radoznalih pogleda – palatu vrednu Ahila, koji je prezirao sve smrtnike i nije se plašio čak ni bogova“, napisala je, a bogatstvo joj je ispunilo želju.

Kompleks Ahileona obuhvata površinu od 200 000 metara kvadratnih, ima nekoliko spratova i veliku terasu, sa koje se pruža fantastičan pogled na more i grad Krf, udaljen oko petnaest kilometara. Prelepo ukrašeno stepenište, oslikana tavanica, kapela, statue i lični predmeti Elizabete i danas su u palati, koja je pretvorena u muzej posle burne i raznovrsne upotrebe – Ahileon je nekada bio sirotište, bolnica u kojoj su srpski vojnici vidali rane posle povlačenja preko Albanije, pa čak i kockarnica. 

Skulpture su glavno obeležje bašte i sjajno se uklapaju u cveće i rastinje iz svih delova sveta. Najpoznatija skulptura je Umirući Ahil, remek delo nemačkog vajara Ernesta Gustava Hertera, iako se u njenoj blizini nalazi i impozantni Trijumfalni Ahil, bronzani kip visok 11,5 metara sa postoljem.

Daleko od drugih umetničkih dela, na ulazu u palatu, nalazi se i skulptura carice Sisi sa korsetom, koji ističe njen struk neverovatnog obima. Sličan korset Sisi je nosila kada joj je u šezdesetoj godini prišao italijanski anarhista, odglumio da se sapleo i pritom je ubo u srce dugom, dovoljno tankom iglom da niko, pa ni Elizabeta, nije bio svestan šta se tačno dogodilo.

Korset je gotovo u potpunosti sprečio krvarenje i Sisi je sa poslednjom ranom na srcu prepešačila nekih stotinu metara, ukrcala se na brod koji je čekala i zauvek izgubila svest.

Ahileon je podignut 1890. godineOtvori galeriju

Dokle god postoji, Ahileon će podsećati na nju i biti mesto na kom se raskoš i lepota ironično osvrću na jednu tragičnu, nimalo lepu sudbinu.

Nemački gradovi Nemačka iz drugog ugla Lonely Planet 2016. leto Lonely Planet: Idealne evropske destinacije za predstojeće leto Dvorci Život kao iz bajke: Deset najlepših dvoraca sveta Turizam u Nemačkoj Proleće u Nemačkoj #1 – Odmor u prirodi