CARTE POSTALE_BELGRADE5_cover
PULS GRADA · aktuelno

Broj izbeglica koje prolaze kroz Beograd nažalost ponovno raste (trenutno je 4.500 izbeglica zvanično registrovano u Srbiji). Dolaze uglavnom iz Sirije, Iraka, Pakistana i Afganistana. Stižu na Miksalište (centar za prijem hitnih slučajeva) nakon višemesečnog pešačenja. Često su prljavi i umorni, i spavaju na ulicama dok čekaju da budu otpremljeni u kampove.

Želeli smo da nađemo dobar način da ponudimo svoje vreme i dopunimo posao koji se već obavlja u centru. Zato smo smislili drugačiji način da budemo korisni, a naročito da pružimo svim tim ljudima malo vremena, malo ljubavi i neki oblik dostojanstva.

Tako smo u saradnji s Miksalištem pokrenuli projekt „Lepotom do dostojanstva za izbeglice“.

Svake srede ujutro nudimo šišanje i besplatno brijanje svim izbeglicama u centru. Sredom, kad imamo mnogo posla, možemo da imamo čak 45 muškaraca i malo žena i dece koji žele da povrate malo dostojanstva. Razgovaramo s onima koji govore engleski, a oni nam pričaju svoje priče o dosadašnjim putovanjima i planovima za budućnost. Takođe im dajemo slatkiše, voće, a kao najbolju nagradu dobijamo njihove divne osmehe.

Napravili smo set od šest vrlo lepih kartica. To su stari beogradski izlozi. Svi prihodi od prodaje ovih kartica direktno finansiraju naš projekat, kao i donacije. Mogu se kupiti u Bookastoru (Cara Lazara 12), Čumićevom sokačetu i na još mnogo mesta.


1234 Praznična dekoracija: Korisni trikovi Foto Marija Konjikusic_Design Isidora M. Nikolic (1) Stipendije od 600.000 dinara za mlade naučnike david-bowie-blackstar-video-still-2015 Poslednjih 5 godina: Trejler za HBO dokumentarac o Dejvidu Bouviju 15951717452_b5e1f5e9b6_cover Koliko hrane bacamo? · · · ·