120040b1-c6a1-4183-8ee8-ce9f49eff2b8-stocksy_txp574cd140il9200_small_1937543
U VAZDUHU · trend

Odluka da se pređe na frilens poslovanje nije tako laka, ali ipak se sve više ljudi odlučuje za to. Navikavanje na nov tempo i način života je glavna prepreka koju morate prevazići kako biste došli do željenih rezultata.

Ova velika promena neće se na sve odraziti na isti način i neće se svi prilagoditi istom brzinom. Važno je na koji način se odvija svakodnevica i tu postoje mnogi bitni saveti koji mogu i te kako pomoći.

Isključite se povremeno

Posao nije sve u životu i to morate uvek upamtiti. Tačno je da kod frilens poslovanja svaka pauza znači manje novca, ali ne smete nikako čitav dan samo raditi jer to dovodi do tzv. sindroma izgaranja. Zato treba imati u vidu pauzu za ručak i veče za neke druge, opuštajuće aktivnosti kako biste se mentalno isključili i ujedno prestali da proveravate imejl.

Stvorite rutinu

Ne mora svaki dan da vam se odigrava isto, ali neki osnovni raspored će vam pomoći da izbegnete izležavanje ili odlaganje posla. Svakome odgovara drugačije vreme za posao, tako da samo treba da pronađete način na koji ste vi produktivni, bilo da je to ujutru ili uveče.

Napravite radni prostor

To što možete da radite na bilo kom mestu u svojoj kući je istovremeno i dobra stvar i kletva. Iskusniji frilenseri savetuju da ipak napravite neku vrstu radne stanice, prostor koji će biti isključivo za posao. Za tim stolom nemojte da jedete ili gledate serije, samo radite, a svemu ostalom se posvetite u odvojenim oblastima.

U redu je reći „ne“

Kada nemate stabilnu platu, već sve zavisi od količine posla koji preuzmete, može vam se desiti da prihvatate sve što vam se ponudi. Na taj način se možete preopteretiti i osećati ugušeno poslom. Umesto toga, procenite svaku ponudu sa aspekta vremena koje vam je potrebno za realizaciju i isplate koju ćete dobiti i nemojte se plašiti da je odbijete ako vam uslovi ne odgovaraju.

Mislite na zdravlje

Jedan od najvećih izazova frilens poslovanja je redovna i zdrava ishrana, uz dovoljno fizičke aktivosti. To je nešto što se često može zaboraviti u žaru ispunjavanja svih zadatih rokova. Planiranje obroka i izlazak u bar jednu šetnju dnevno su minimalno što možete uraditi za svoje zdravlje, a sve preko toga je još bolje.

Obucite se

Ovaj savet ide zajedno sa onim za radni prostor i tiče se efikasnosti. Možda vam se danas baš ne izlazi iz pidžame, ali bićete produktivniji ako se obučete za posao i ne odugovlačite. Tako ponovo razdvajate rad od slobodnog vremena.


collage Trendi torbice za večernje izlaske milano-str-b4-rs19-0244 Hit kaputi u boji espresa Chuck '70. Patike koje određuju tvoju priču Naočare Nauči kako da pravilno istakneš oči ako nosiš naočare · · ·