BeFunky-collage
KULTURA · art

Retrospektivna izložba fotografija niškog umetnika Ivana Hadži Zdravkovića Sose (1952-2013), kojom je u Galeriji savremene umetnosti Niš obeležena petogodišnjica umetnikove smrti novembra 2018. godine, gostuje, u svojoj sažetoj varijanti, u Narodnom muzeju Pančevo. Otvaranje izložbe je 8. marta 2019. godine u 19 časova.

Stih Al ima ljubavi moje Branka Miljkovića simbolizuje veliku ljubav Ivana Hadži Zdravkovića prema fotografiji i temama koje njom ovekovečava. Istovremeno nas podseća na njegov rad na filmu Vatra i ništa i izložbi o niškom pesniku.

Interesovanje za fotografiju i pokretne slike 1971. godine odvodi Sosu iz Niša u Beograd, gde upisuje tek osnovane studije kamere pri Fakultetu dramskih umetnosti. Idući u korak sa savremenom tehnologijom, usavršavao se i nesebično prenosio svoju ljubav i znanje na mlađe generacije. Bavio se obrazovnim radom sve do smrti, kako u stručnim školama, tako i na univerzitetskom nivou.

Fotografije, koje će pančevačka publika moći da vidi, pripadaju različitim fazama stvaralaštva Ivana Hadži Zdravkovića. Crno-beli portreti sa kraja šezdesetih godina prošlog veka, ženski aktovi nastali u ateljeu i žanr scene iz studentskih dana prožimaju se sa digitalnim zapisima. Kolor fotografije Svete Gore i Svete Zemlje, odraz su umetnikove lične duhovnosti. Osećaj za detalj i doživljaj prirode ovekovečeni su na brojnim fotografijama. Izrazit kolorit u skladu sa formom, odskače na mnogim digitalnim fotografijama.

Preklapanje aktova, koje je umetnik radio tokom studija, sa digitalnim teksturama dovodi do nastanka novih dela izrazite poetičnosti i likovnosti. To su radovi nastali u poslednjim godinama umetnikovog života, radovi koji slave lepotu žene, prirode i života u celini. Oni jasno prenose Ivanovu beskrajnu ljubav prema fotografiji, i veštinu i talenat da se istom izrazi.


EGallery_1 „Umetnost ruši barijere“ – zid nije prepreka, već polje novih mogućnosti mona-lisa-690203_960_720 Mona Liza: Kako je Leonardovo remek-delo postalo najpoznatija slika na svetu BeFunky-collage (4) Gojko Varda – Priča o dizajnu i jednoj epohi dimitris-ladopoulos-algorithm-art-1 Pikselizovane verzije starih remek-dela · · ·