Aleksandar Leka Mladenović
KULTURA · art

Rezultat umetničke saradnje beogradskog umetnika Aleksandra Leke Mladenovića i britanskog muzičara Vika Godara, jednog od pionira pank pokreta, vođe grupe Subway Sect, moći će da se vidi na izložbi VicLeka, koja se otvara 10. jula u galeriji o3one, u Uzun Mirkovoj 10.

Na izložbi biće predstavljene Mladenovićeve  grafike inspirisane Godarovim pesmama, a sam Godar, koji je aktivan  na muzičkoj sceni već 4 decenije, biće prisutan na otvaranju izložbe. U planu je i da, nakon Beograda, projekat VicLeka bude predstavljen u Londonu.

Leka Mladenović, profesor grafike na beogradskom FLU, u razgovoru za City Magazine objašnjava da njegova veza sa pankom datira odavno, kao i poznanstvo i saradnja sa Godarom.

„Ja sam 2006. napravio izložbu u ULUS-u na temu post-panka, i uglavnom sam obrađivao autore koji su meni bili interesantni. Radio sam triptih posvećen Viku Godaru, i zatim sam mu poslao katalog te izložbe. Njemu se to dopalo, i kasnije sam uradio omote za njegova dva izdanja. Sa Godarom sam se lično upoznao na koncertu u Beču, 2011. godine.“

Otkud fascinacija muzikom grupe Subway Sect?

Ja sam bio panker, nama ovde su bila dostupna izdanja Sex Pistols, Clash… Grupa Subway Sect nije bila toliko vidljiva, njih sam otkrio tek kasnije. Otkrio sam da njihova muzika ima jednu umetničku crtu. Godar se smatra jednim od najznačajnijih autora panka, uz Džoni Rotena, Džo Stramera, Bazkoks… On je vrlo brzo, već 1980, napustio pank i otišao u potpuno drugu priču – u sving sa melodioznim pop momentima,  i potom u neke eklektične momente.  Njegove pesme su zaista poezija,  a njegova lirika je oštra i opora.

Kako ste odabrali pesme za koje ćete raditi grafike?

Ja sam u svom doktoratu 2012. godine, na temu Rani pank i hibridna grafika, koristio jednu pesmu Subway Sect. Mislio sam da bi bilo zanimljivo da uradim još nešto posvećeno Godaru, i došao sam na ideju da napravim izbor pesama koje bi mi dale inspiraciju da vizuelno odgovorim na njih. Godar je takođe predložio neke pesme, napravili smo izbor  i ušli u kreativni dijalog. Poslao mi je pisane tekstove i odlučio sam da uradim diptih – da štampam njegove rukopise umetničkom grafikom, i da uradim i grafike  koje će ilustrovati tekst. Osmislio sam i kutiju u kojoj će se naći radovi. Pošto je 12 pesama odabrano, postoji 12 kutija, sa po dve grafike. Koristio sam razne tehnike: linorez, litografiju, serigrafiju, negde su fotografije dorađene rukom. Projekat su podržali engleskinja Kejt Grandžuan, istoričarka umetnosti, i Peca Popović, rok kritičar iz Beograda , koji su napisali eseje koji se nalaze u katalogu izložbe.

Take OverOtvori galeriju

Šta vam je bilo posebno inspirativno u Godarovim pesmama?

Ne mogu sve pesme da pokrenu vizuelnog umetnika da nešto uradi. Ja nisam izabrao najveće hitove Godara, već pesme koje meni nešto znače. Neke imaju društveni kontekst, pesma Take over se bavi globalnom ekonomskom situacijom i reakcijom običnog čoveka na nju, neke pesme su me muzički inspirisale. Možda je jedna od meni najdražih pesama Eastern  Europeans,  koja je nastala 1980, i u kojoj, u kontekstu hladnog rata, autor razmatra sukob velikih sila i shvata da za njega nisu odgovorni stanovnici Istočne Evrope.

I Godarova i moja umetnost su i ironija i samoironija, i obe su spoj nekog očaja, beznađa, i nade da se nešto može promeniti, pomoću lepote i pozitivnih stvari.

Da li je pank mrtav?

Pank jeste umro, sigurno, ali duh panka nije. Izložba VicLeka je samizdat projekat, i ja mislim da čovek svojom energijom može da pokaže da je moguće preneti neku poruku.

Sath i street art Kako se urbana sredina pretvara u nadrealni umetnički prostor what my hands are doing Šta sve mogu da naprave ruke umetnika Giving-old-retired-surfboards-a-new-life-as-pieces-of-art__880 Umetnost slikanja na starim daskama za surfovanje Van Gogh, Autoportret, 1887-88. Vincent Van Gogh: Pisma jednog genija ·