Ilustracije
KULTURA · art

Na prvi pogled ilustracije Alexandera Janssona podsećaju na one bezbrižne davne dane, kada ste na ulici pred početak novogodišnjih praznika, bez naročite euforije, mogli da kupite čestitku, pa do najbliže pošte da je adresirate na drage osobe koje žive na drugom kraju sveta, i poželite im sve najbolje u Novoj godini. Rekli bismo da ove ilustracije na to liče, ali u sebi sadrže nešto mračno, neobjašnjivo i mistično, te su baš iz tih razloga mnogo zgodnije za detaljno posmatranje i ispitivanje, a mnogo manje da posluže u kakve komercijalne svrhe.

Alexander Jansson je švedski ilustrator koji za sebe kaže da je „neka vrsta umetnika“ i voli da radi kombinujući digitalne medije, 2D i 3D animacije uklapajući ih u pojedine detalje rukom oslikane. Kada vidite jednu njegovu ilustraciju zasigurno to iskustvo više nikada nećete zaboraviti, i malo je verovatno da ćete njegov rad mešati sa radovima drugih umetnika i ilustratora.

Autentičnost njegovih radova ogleda se prvenstveno u slobodi da se kombinuju tehnike i motivi, te su poneki od njih vezani za svet bajki i mašte, dok se drugi dramatično razlikuju, budući da koketiraju sa jezom, strahom, mističnim i neizrecivim.

Švedski ilustrator prelazi na tamnu stranuOtvori galeriju
Dalijeva grafika Dalijevi „Božanstveni svetovi“ u Beogradu Davide Trabucco se poigrao umetničkim delima iz različitih perioda Maštoviti kolaži koji spajaju prošlost i sadašnjost Bauhaus - maskenbal u školi Revolucionarne dvadesete: Maskenbal u Bauhaus školi cover1 Pitanje o umetnosti · · · ·