Alexander Payne
KULTURA · film/TV

Alexander Payne je jedan od najvećih satiričara među savremenim američkim sineastima. Iako je režirao nekoliko prilično poznatih, a nadasve genijalnih filmova, njegovo ime i prezime ne mogu se čuti tako često u našim filmofilskim krugovima. Ovaj tekst je pokušaj da se ispravi ta nepravda.

Payne je rođen 1961. godine u Omahi, najvećem gradu Nebraske, u istom kraju iz kojeg potiče multimilijarder Warren Buffet. Samo odrastanje i obrazovanje u tom mestu razvili su mu osećaj za istančanu analizu stereotipnog belog američkog čoveka, onog koji u nezgrapnim farmerkama i New Balance patikama čeka u redu na svoj čizburger.

Na njegovim fakultetskim diplomama nigde nije naveden film, već istorija i španski jezik. Međutim, već prva kamera koju je njegov otac dobio kad je Payne bio mali postala je sastavni deo njegovog života, pa je tako 1990. godine završio master studije na filmskoj školi UCLA. Kasnije je imao par neuspelih pokušaja da snimi dugometražni film, pa je počeo od nule, radeći različite poslove na filmskim i TV setovima.

Payneov filmski debi desio se 1996. godine sa filmom Citizen Ruth. Ova simpatična komedija ima ambijent kasnijih kultnih epizoda South Parka. Glavni lik je lokalna uličarka čija je glavna zanimacija udisanje boja i klošarenje. Ubrzo ostaje trudna, da bi se potpuno nenadano našla u centru borbe između velikih udruženja koja su za, odnosno protiv abortusa. Uvek briljantna Laura Dern sjajno se snašla u glavnoj ulozi, a u sporednim se pojavljuju mnoga poznata lica Holivuda. Ovo je ujedno i jedini Payneov film do sada koji nije dobio nijednu nominaciju za Oskara.

Usledio je Election, još jedna slatka crna komedija u kojoj dominira ženski lik, u ovom slučaju tumačen od strane Reese Witherspoon. U pitanju je preambiciozna učenica koja bi učinila sve da dođe do pozicije predsednice zajednice učenika, a Matthew Broderick igra profesora koji oseća dužnost da to spreči.

Sa novim milenijumom došla su i dva predivna Payneova filma – About Schmidt i Sideways. Najpre je Jack Nicholson, u prvom komičnom filmu posle As Good As It Gets, pokazao da još uvek ima tu magiju u sebi. Nakon njega se Paul Giamatti u nezaboravnom putešestviju po vinogradima Kalifornije definitivno lansirao među krupne zverke Holivuda, a mi dobili nešto više od dva sata kvalitetnog smejanja. Inače, Sandra Oh, jedna od zvezda filma, bila je u ovom periodu i Payneova supruga, ali se par razveo posle tri godine braka.

Sledeći Payneov film je The Descendants, i ponovo jedna velika zvezda u glavnoj ulozi – ovog puta George Clooney. Još jedna nežna komedija-drama o čoveku koji čini sve od sebe da zadrži kontrolu nad svojim monotonim životom i posebno svojim razularenim ćerkama čija majka leži u komi. Mesto radnje su neponovljivi Havaji, a sama radnja je ponovo donela mnoštvo dirljivo-urnebesnih momenata koji su tako karakteristični za Payneov izraz.

Šesti i za sada poslednji Payneov film je genijalna Nebraska. Prateći recept uspeha koji donosi crno-bela slika u današnjem autorskom filmu, Payne je majstorski vratio u centar dešavanja starog lisca Brucea Derna, oca zvezde njegovog prvog filma. Dernov lik dobija obaveštenje da je osvojio milion dolara na lutriji, te iz Montane kreće u Nebrasku da pokupi nagradu. Naravno, putovanje se pretvara u sofisticiran satirični prikaz stanovnika američke unutrašnjosti, a kec iz rukava je još jedna pomalo zaboravljena glumačka legenda – Stacy Keach.

Osim ovih šest dugometražnih ostvarenja, Alexander Payne je potpisao i neponovljivo finale kultnog omnibusa Paris, je t’aime. I ne samo to – upravo je on glumio Oscara Wildea u jednoj od prethodnih priča istog filma. Payne je bio i jedan od scenarista filmova Jurassic Park III i I Now Pronounce You Chuck and Larry, a takođe je producirao neke zanimljive nezavisne naslove.

Najbolje od Audrey Hepburn Najbolje uloge Audrey Hepburn Barely Leathal Akciona komedija „Barely Leathal“ uskoro u bioskopima – pogledajte trejler Stephen King adaptacije Najbolje filmske adaptacije dela Stephena Kinga Automatski nacrt Woody Allen je snimio film „Irrational Man“ – pogledajte trejler · ·