ALL GIRLS - Dorćol Platz
KULTURA · art

U okviru Noći muzeja, u subotu, 19. maja, održaće se „All Girls“ street art jam tokom kojeg će umetnice iz regiona i Francuske oslikavati fasadu kulturnog centra Dorćol Platz.

Tekst: Jelena Popović Đorđević

Zid je od davnina savršeno mesto za komunikaciju, a „street art“ predstavlja najslobodniji vid umetnosti, i to onaj za koji ne morate da kupite kartu. U okviru Noći muzeja, u subotu, 19. maja, održaće se „All Girls“ street art jam tokom kojeg će umetnice iz regiona i Francuske oslikavati fasadu kulturnog centra Dorćol Platz. Ovaj festival je osmišljen s namerom da se žensko stvaralaštvo na street art sceni stavi u prvi plan i da se predstave žene koje stvaraju na ulicama regiona. Umetnice iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Francuske predstaviće svoj rad na fasadi kulturnog centra Dorćol Platz, a posetioci će moći da prisustvuju celokupnom procesu rada i nastajanju zajedničkog murala, kao i panelu na temu ulične umetnosti.

UČESNICE

Alba

Slikarka poreklom iz Zadra trenutno studira na Akademiji likovnih umetnosti u Zagrebu. Slikarstvo joj je glavni fokus, ali svoj talenat pokazuje i kroz ilustraciju i grafiti umetnost. Inspiraciju pronalazi u posmatranju svakodnevnog života i intimnim pitanjima. Boje koje koristi doprinose utisku određene atmosfere, daje dubinu i prikazuje naizgled običan prizor. Time želi da navede publiku da sagleda život na novi način i iznova vidi suštinu koja je već u nama.

Kaldea

Kaldea Nakajima je francuska vizuelna umetnica rođena u Parizu. Izlagala je u Engleskoj, Francuskoj i bila je deo jednogodišnjeg projekta „Artwork Lift“ u Nemačkoj. Kaldea je prepoznatljiva po svom jedinstvenom stilu koji je misteriozan i savremen, i uvek evoluira kroz različite medije koje koristi. Njen rad prevazilazi samo umetničko stvaranje i postaje ceo kreativni univerzum koji ona rado deli sa svojom publikom.

Jana Danilović

Jana Danilović je ulična umetnica i doktorantkinja na FPU. Fokus njenog delovanja je na slici u javnom prostoru, kako kroz autorski umetnički rad, tako i kroz teorijsko istraživanje, ali i na vizuelnim eksperimentima kroz koje preispituje društvene teme koje joj se čine relevantnim. Saradnica portala Kontrapress na kome povremeno objavljuje tekstove koji se bave grafitima mržnje, upotrebom i zloupotrebom slike u javnom prostoru, street art kolektiva NBO i Street Smart. Autorka dvadesetak intervencija u javnom prostoru i murala u zemljama regiona. Samostalno izlagala deset puta i učestvovala na pedesetak kolektivnih izložbi širom sveta.

Nataša Konjević

Nataša Konjević je diplomirala na Likovnoj akademiji u Banjaluci na smeru Grafika. Posle završenih osnovnih studija, počinje da radi murale i ilustracije i učestvuje na brojnim međunarodnim radionicama iz ovih umetničkih oblasti širom Evrope. Izlagala je na sedam samostalnih izložbi, bila učesnica brojnih likovnih kolonija, a imala je priliku da radi murale u Italiji, Nemačkoj i Belgiji. Dobitnica je nekoliko priznanja za svoj rad, a izdvaja se nagrada za najbolji mural „Paola da Maninkor“ u Prijedoru 2013. godine. Trenutno je na master akademskim studijama na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, smer Grafika i knjiga.

TKV

TKV je ulična umetnica iz Beograda. Posle završetka srednje škole za grafičku umetnost, odsek za fotografiju, nastavila je svoje formalno obrazovanje u oblasti teorije medija i magistar je u oblasti kulture globalnih medija (2012. godine). Umetnički je aktivna od 2004. godine, prvo u oblasti ulične umetnosti, a kasnije i u različitim tehnikama i medijima – od redizajna nameštaja do 3D štampanja. Umetnica koristi javni prostor kao mesto na kome se odvija čin stvaranja i time ujedinjuje izložbeni prostor i svoje lično viđenje javnog prostora u jedno. Pravo na javni prostor i kreiranje izgleda grada bitni su deo ove vrste umetnosti i podstiču na razmišljanje koja su to mesta koja dozvoljavaju intervenciju i menjanje.

imageedit_2_7209399297 Izložba „Peđa Milosavljević, snovi i krila savremene umetnosti“ u Dvorskoj galeriji Tatjana Koraksic pozivnica Izložba Tatjane Koraksić „Seme/Seed ili Sejanje/Seeding“ cover Ebru – tehnika stara vekovima rani radovi djordja ivackovica Rani radovi Đorđa Ivačkovića u galeriji Rimi · · ·