cover
PULS GRADA · dizajn

Vreme je da se razmišlja o kićenju jelke! Predlažemo vam da ne nabavljate onu isečenu, jer nije naročito ekološki poželjno, i da ne sklapate onu plastičnu, jer je vidno veštačka, već se inspirišite i ove godine uradite nešto posebno. Ako ste već isplanirali jelku iz saksije, onda je sve u redu, ali još uvek ne znate kom da se carstvu priklonite, mi vam nudimo nekoliko kreativnih predloga koje možete iskoristiti i sad i narednih godina.

Jelka na polici

Sve što treba da uradite jeste da iskoristite otvorenu policu, sličnu onoj za držanje knjiga. Pribavite razne zelene predmete, na primer kutije, koferčiće, knige, ukrasne i dekorativne predmete, pa ih rasporedite tako da imitiraju oblik jelke. Dakle, trebalo bi da budu u formi trougla, gde na poslednjoj pregradi police zauzimaju najviše prostora, pa onda sve manje i manje kako se ide ka vrhu. Sa strane popunite prostor belim stvarima kako bi se jelka istakla. I za kraj – na vrh police stavite ukras koji imitira zvezdu. Imaćete simpatičnu i duhovitu jelku, gotovu za tili čas.

Svetleća jelka

Biće vam potrebna svetlija drvena tabla, omiljene praznične lampice, kanap, ekseri i bušilica (ili čekić). Pravljenje ovakve jelke odigrava se brzo, i veoma je zabavno. Na vrh table u samom centru postavite jedan ekser, a na dnu table jedan na kraju leve, a drugi na kraju desne strane. Razapnite kanap između ova tri eksera i dobićete trougao, iliti oblik jelke. Zatim ukucajte još eksera, između kojih ćete ostaviti razmak, prateći linije kanapa i ostavljajući da bude sa unutrašnje strane eksera. Sada još po cik-cak principu provucite omiljene lampice za ukrašavanje unakrsno oko eksera, pa ih priključite u struju. Ovo će biti prava jelka za sve ljubitelje lampica, a posebno će lepo izgledati kada se sva druga svetla ugase.

Naslikana jelka

Ako vam je ipak ritual kićenja jelke važan, evo još jedne ideje za koju je kao osnova takođe potrebna drvena tabla. Na njoj iscrtajte jelku kakvu želite, pa lepkom za drvo na više mesta prilepite okrugle drvene štapiće. Sve prefarbajte u zelenu boju po izboru, ili možda čak i crnu, kako bi ukrasi više došli do izražaja. Onda na drvene štapiće obesite svoje omiljene ukrase. Iako niste vešti u slikanju, neka vas to ne brine, jer sigurno nećete pogrešiti, a svakako ćete dobiti nešto nesvakidašnje.

Jelka od letvica

Spojite tri letvice u trougao, a visinu odredite sami. Unutar jelke fiksirajte još par letvica na koje ćete moći da kačite ukrase i lampice, a na dnu fiksirajte jednu letvicu koja će poslužiti kao stablo, to jest oslonac. Ovakva minimalistička jelka veoma je originalna, i pruža vam bezbroj mogućnosti za ukrašavanje.

Jelka na zidu

Kada pribavite letvice različitih dužina, lepo zimzeleno granje, pištolj za lepak i dvoslojni samolepljivi selotejp, skoro pa da ste gotovi sa vašom zidnom jelkom. Na letvice sa jedne strane lepkom za pištolj celom dužinom pažljivo fiksirajte grane, a sa druge strane zalepite selotejp. Onda letvice jakim pritiskom prilepite za zid, počevši od najveće pa ređajući iznad sve manje i manje. Ovakva jelka će toliko biti upečatljiva da vam nikakvi ukrasi i lampice nisu potrebni.

Tekstilna jelka

Osim što će izgledati kao lepa tapiserija na zidu, koja može biti u funkciji slike tokom čitave godine, lako ćete prišiti ukrase na nju, pa će i deca moći da se zabave tokom ovog neobičnog kićenja. Potrebno je na tekstilu odštampati u većem formatu sliku koju izaberete, a onda konac i iglu u ruke, pa na određenim mestima u par poteza fiksirajte ukrase.

Jelka u ogledalu

Pored visokog ogledala koje stoji na podu poređajte, počevši od najveće ka najmanjoj, zelene kutije, knjige i druge predmete. Tako ćete dobiti jednu polovinu jelke, dok će se druga polovina videti kao odraz u ogledalu. Genjalno, zar ne?!

Kaktus jelka

Poigrajte se i zabavite tako što ne samo da nećete koristiti pravu jelku, niti ćete pokušati da je imitirate, već ćete ukrasiti potpuno drugu biljku. Kaktus će svakako biti najsmešniji kada se ukrasi, ali ako ima izrazite bodlje iskoristite neku drugu biljku, ili elegantno sušeno drvo prefarbano u belo, koje ćete fiksirati u saksiju, a zatim okititi.

pagecver Neočekivane kombinacije koje izgledaju odlično 45 10 uvredljivih šoljica za kafu pagecoversaksije Kreativno dizajnirane saksije i vaze kao idealan novogodišnji poklon IKEA IKEA: Božićna kolekcija je prava zimska bajka! · · · · · · ·