ART_8086
PULS GRADA · gastro

Italija iz Beninijevih filmova, Italija zemlja najboljeg espresa i najveselijih ljudi. Zemlja gde hedonizam prema hrani i kolačima predstavlja nacionalni kult. Ta Italija može da se doživi samo ako otputujete na primer na Siciliju, u Palermo, pa vas ugosti lokalna itailjanska familija. Pa vas posle ručka ponudi laganim domaćim kolačem Torta della Nonna (Bakina torta) sa kuvanim vanil kremom i pinjolima. Kolač je jednostavan, pravljen od svega pet sastojaka koje ima svaka kuća, ali je ugođaj poseban, jer dok jedete nešto što je pravljeno sa puno ljubavi, dok na radiju svira napoletanska mandolina, shvatite da je lepota života u malim stvarima, i da se srećni trenuci ne dese zato što ih čekate, već zato što kao Italijani umete da ih živite.

Beograd je na Vračaru još 2012. godine dobio jedno veoma autentično italijansko mesto Amaretti Pasticceria Italiana, mali kutak u kome se prave najbolji italijanski kolači po domaćoj tradicionalnoj recepturi, koje je u Beograd donela vlasnica Lana Apolloni.

Lana je po obrazovanju ekonomista, živela je dugo u Italiji gde je i upoznala svog supruga, i zahvaljujući receptima koje je godinama skupljala od bake svog supruga, prijatelja Italijana iz Toscane i Abruzza otvorila na Vračaru malu italijansku poslastičarnicu Amaretti Pasticceria Italiana.

Amaretti se od jula ove godine proširio na veći prostor od 120m2 sa baštom, u ulici Vojvode Šupljikca 15 gde je otvoren Amaretti Italiano, kafe-poslastičarnica na dva nivoa. Prostor je opremljen u starom italijanskom stilu sa stilskim tapetama na zidovima, i ručno vezenim goblenima Lanine bake. U okviru Amaretti Italiano nalazi se mala dečija igraonica gde mame mogu uz dobar italijanski kapućino i Torta al cioccolato (italijanska čokoladna torta) da uživaju dok se najmlađi zabavljaju.

Puno je mesta u gradu gde možete popiti dobru kafu i pojesti neki kolač. Amaretti Italiano nije samo još jedno od tih mesta na Vračaru. U njemu će vam, dok pijete kapućino, ljubazno osoblje ponuditi napuljski kolač RUM BABÀ koji ne možete probati nigde drugde u Beogradu. Dok uz zvuke sicilijanske muzike odlutate mislima do Italije, taj kapućino i taj tradicionalno pravljeni kolač nisu samo mali odmor, nego i lek za dušu koji sebi uvek možete da priuštite, jer Italija nije tako daleko. Za jedan dobar kolač i espreso, tu je – u prostoru Amaretti Italiano, na Vračaru u Vojvode Šupljikca 15.

pineapple-bowl-recipes_cover Ukusni obroci posluženi u ananasima mali iv homemade company sladoled (4)_cover1 Home Made Company: Sladoledi za ovo leto donutscover1 Krofne sa slodoledom kao savršeni letnji desert Jonas I Wiliam (1)_cover Skandinavska priča: Hrana s krova · · · · · · · ·