dav
KULTURA · art

U galeriji Doma omladine Beograda, do 13. jula pogledajte izložbu „nista spec 1.0“ Nadežde Kirćanski.

Tekst: Nadežda Kirćanski

nista spec 1.0 je treća samostalna izložba Nadežde Kirćanski (1992, Zrenjanin). Realizovana kao site specific ambijentalna instalacija, ona predstavlja početnu tačku dugoročnog umetničkog projekta koji ispituje upotrebu savremenog jezika i njegovu uvezanost u dominantne ideološke okvire.

Noseća ideja celokupnog projekta je mapiranje svega što se upotrebom ove fraze u svakodnevnom životu suspenduje. Baveći se opšte poznatim premisama o indiferentnosti/otuđenosti mlađih generacija, projekat je osmišljen sa namerom da problematizuje ovakve kategorije i prezentuje sve pritiske savremenog života na mlade ljude, koji su konsekventno, temeljno uticali na njihov jezik, ali i celokupan modus operandi. Markiranjem specifičnih situacija gde je zadovoljenje imperativa funkcionalnog ekonomskog subjekta otežano (zdravstveno ili finansijski) i stvaranjem ambijentalne postavke, autorka pokušava da reprezentuje savremeni grč u kojem svakodnevno funkcioniše omladina.

prljavi automobili naslovna Kako umetnost nastaje od prljavštine KCB JULI ANA ELIZABET Tri izložbe u Kulturnom centru Beograda Mangelos logo coer Mangelos nagrada u galeriji Remont Kristina Pirkovic Izložba Kristine Pirković u NLB Galeriji · ·