Ana Petrovic_cover
U VAZDUHU · intervju

Ana Petrović je osnivač i direktorka omiljene manifestacije Beograđana – Noći muzeja. Već 13 godina, zajedno sa svojim timom, sjajnim događajima ona vraća osmehe na lica, otkriva neotkriveno, podseća na vredno a zaboravljeno, inicira novo a neophodno i bori se ne samo za kulturu već i za popularizaciju nauke u Srbiji, kao osnivač najvećeg Festivala nauke u jugoistočnom delu Evrope.

U 14. Noći muzeja koja će se održati 20. maja u 40 gradova Srbije, a istovremeno i 3.000 muzeja u 120 gradova širom Evrope, videćemo pravu ekskluzivu – izložbu južnokorejske umetnice koja je prošle godine gostovala u depandansu slavnog Luvra, u Muzeju dekorativne umetnosti u Parizu.

Tema 14. Noći muzeja su velike i male revolucije u umetnosti i kulturi. Šta ste ovom temom hteli da poručite posetiocima i na koja razmišljanja da ih pokrenete?

Ovu godinu će, bez sumnje, obeležiti 100-godišnjica Oktobarske revolucije. Upravo ovim povodom je u Kraljevskoj akademiji u Londonu  otvorena izložba Revolucija: Ruska umetnost 1917-1932, a u njujorškoj MoMa-i izložba Revolucionarni impuls: Uspon ruske avangarde. Širom sveta će se na mnogo načina obeležiti ova značajna godišnjica. Mi smo odabrali da je obeležimo kroz temu ovogodišnje Noći muzeja.

Godina pred nama će nas podstaći na  razmišljanje o velikim i malim revolucijama novije istorije. Vek je počeo velikom revolucijom koja je zauvek promenila svet, ali su kroz svih 100 godina naše živote suštinski menjale one male revolucije.

Noć muzeja je poznata po „otkrivanju još neotkrivenog“, kakva iznenađenja nam spremate ove godine?

Iako neparna, 2017. godina obiluje godišnjicama koje će u 14. Noći muzeja biti obeležene. Od pomenute 100. godišnjice Oktobarske revolucije, preko 50. godišnjice filma Skupljači perja, do 50. godišnjice objavljivanja u celosti jednog od najvećih romana 20. veka Majstor i Margarita, Mihaila Bulgakova.

Kao i svake godine, pripremamo specijalan deo programa pod nazivom Viasat History tura – Neispričane priče Noći muzeja. Imamo čak 12 novih lokacija i priča a za sada mogu da otkrijem da vas očekuje „noćnasmena“ Laboratorije za antropologiju sa svojom fascinantnom zbirkom ali i crkva Sv. Antuna Padovanskog sa pričom o neobičnoj arhitekturi…

Istakla bih da nam je zemlja partner ove godine Južna Koreja uz čiju pomoć za Noć muzeja predstavljamo sjajnu izložbu koja je prošle godine gostovala u depandansu Luvra. U pitanju je izložba umetnice He Sun Li insipirisana tradicionalnom korejskom nošnjom – hanbok. Hanbok je bio inspiracija za radove najznačajnijih svetskih modnih kreatora poput Karla Lagerfilda. Zajedničkim snagama i kreativnošću spremamo pravu ekskluzivu ali i poslasticu posetiocima ove godine! 

Tokom svih ovih godina prikazane su raznorvrsne postavke, počevši od različitih istorijskih epoha pa do različitih tema koje su tretirane. Koje postavke biste za svih ovih 13 godina izdvojili kao posebne i jedinstvene?

Mnogo je postavki i još više zanimljivih priča koje smo ispričali za sve ove godine, više stotina širom Srbije, a kada to pitanje postavimo našim posetiocima, zbog kojih ne zaboravimo, Noć muzeja i postoji, oni nam kažu da se rado sećaju izložbi o bajkama, masonima, maskenbalima, kreiranju Dečjeg paviljona u Cvijeti, makete Meštrovićevog nikada izgrađenog Vidovdanskog hrama, Legata Milorada Pavića i otvaranje prve psihijatrijske bolnice na Balkanu – Doktorove kule. Mnogo toga se desilo za ovih 13. godina i verujemo da je svako od posetilaca imao nešto svoje nezaboravno što je doživeo upravo te noći.

Kako vidite brend Noći muzeja trenutno u Srbiji?

Noć muzeja je odavno postala brend i ima kritičnu masu koju pokreće, zbog toga je izuzetno značajna za prisustvo muzeja u medijima tokom cele godine. Sa druge strane je jedna od najvećih manifestacija tog tipa u Evropi i samim tim je značajna i za stvaranje pozitivne kulturne slike o Srbiji. Muzeji i naši kreativni saradnici koji tamo rade su pravo bogatstvo kako Beograda tako i Srbije a Noć muzeja je dobar putokaz koji posetiocu može da istakne najprijemčivije sadržaje.

Kome je Noć muzeja namenjena: radoznalima, učenicima, profesorima, laicima, stručnjacima ili svakom ko želi da pronađe svoju i otkrije novu neispričanu priču?

Lepota Noći muzeja je u tome što je namenjena baš svima, jer ima ponešto za svakoga. Za decu je to prvi dodir sa kulturom i interaktivna edukativna zabava. Za mlade je prilika da formiraju svoju kulturnu mapu grada. Za starije da isprate najnovije tendencije u kulturi kod nas. Za stručnjake da se sretnu i razmene iskustva. Za nas je to uvek prilika da pomeramo granice i motivišemo na nastanak fantastične energije i mnogo osmeha.

Sharon Eyal_cover Šaron Ejal: Momenti magije A 10038 Akram Kan: Svi smo mi imigranti Rambo Amadeus Rambo Amadeus: Primorci su manje ambiciozni MURAD MERZUKI 1_cover Murad Merzuki: Svet iz savremenih snova · · ·