cooking classes in rome-71-XL cover
U VAZDUHU · intervju

U prelepom delu Rima − Trastevere, ušuškan u lavirintu ulica, nalazi se restoran u kome se održavaju časovi kuvanja. U njemu šef Andrea Consoli uči polaznike kako se pripremaju izvorni italijanski recepti iz regiona Lazio, Rim. Savršena kombinacija istorije, kulinarske prakse i malih tajni velikih kuvara. Bili smo, kuvali i divno se proveli.

Tekst: Jelena Popović

Kako ste počeli svoju kuvarsku karijeru?

Uvek sam voleo da kuvam i da budem u kuhinji, uvek su me zanimale tajne koje se nalaze iza kuhinjskih vrata, dok konačno nisam ušao u nju, i od tada je više nisam napustio! 

Šta najviše volite u vezi s kuvanjem?

Zdrava ishrana je definitivno veoma važan cilj u mom životu i u kuvanju, jer ste u mogućnosti da izaberete sastojke koji su zdravi! Ali isto tako volim da drugi ljudi budu srećni, i da ih kroz moje kuvanje i prezentaciju recepata oraspoložim. Kompliment klijenta je moje najveće zadovoljstvo.

Šta izdvaja italijansku kuhinju od drugih svetskih kuhinja?

Definitivno svežina i kvalitet sastojaka, počev od svežeg povrća do mesnih prerađevina i sireva, pice i paste i dobro vino! 

Koje druge kuhinje volite?

Uvek sam bio fasciniran japanskom kuhinjom, veoma je inspirativna, i način na koji je predstavljena prava je umetnost, kao slika koja zaslužuje divljenje. Volim i tajlandsku i meksičku kuhinju, kao i mnoge druge koje koriste sveže i raznovrsne ukuse, i koje su drugačije od italijanske kuhinje. 

Koji je najteži obrok koji ste ikada pripremili?

Zapravo, ne sećam se nijednog konkretno, ali mogu da kažem da je moja prva noć u kuhinji u restoranu bila veoma stresna, jer sam bio veoma mlad i nisam bio spreman za restoran prepun gostiju. Ta noć je zahtevala prisustvo iskusnijeg kuvara, ali sam uspeo i preživeo. Kad sam stigao kući, bukvalno sam se onesvestio! 

Koji je najčudniji obrok koji ste ikada pripremili?

Večera za američki Dan zahvalnosti, i to američkim studentima na Univerzitetu u Rimu. Nisam znao ništa o američkoj tradiciji, kulturi hrane i tipičnim jelima koja se pripremaju za tako važan praznik, pa sam morao da učim i istražujem kako bih shvatio šta pripremam, a bilo mi je važno da ne pokvarim tradiciju i da ne uvredim svoje goste.

Kad mislimo o italijanskoj hrani, uvek nam padaju na pamet testenina, pica i sladoled. Da li propuštamo i neke druge tradicionalne recepte?

Ne propuštate, ali definitivno mnogi posetioci propuštaju koncept regionalne hrane i sezonskih sastojaka koji čine našu picu, paste i sladoled drugačijim širom Italije. 

Šta vam je najvažnije prilikom kupovine sastojaka?

Sve moje kupovine zasnovane su na bliskim vezama koje imam s lokalnim proizvođačima na tržištu, koje sam izgradio nakon godina potrage za najboljim kvalitetom (najboljim po mojim standardima i bazirane na mojoj paleti ukusa). Te bliske veze mi dozvoljavaju da budem siguran u kvalitet proizvoda, pošto znam način berbe, način hranjenja životinja, obrade i pakovanja. Ovaj sistem mi daje sigurnost prilikom kupovine, i znam da su ovi proizvodi zdravi i da će dati bolji ukus mojim receptima.

U čemu najviše uživate kad držite časove kuvanja?

U upoznavanju s ljudima koji dolaze iz celog sveta i u prenošenju tradicije rimske kuhinje i svakog detalja koji čini zalogaj savršenim. To je veoma izazovno, jer nikad ne znate ko će ući kroz vrata, zato moram da budem fleksibilan i da se prilagođavam svakoj situaciji koja se razlikuje od klijenta do klijenta.

Koje je najbolje iskustvo koje ste imali tokom časova?

Priča dve gošće, koje se nikad pre nisu upoznale, i nisu znale jedna za drugu − jedna dama s Novog Zelanda u svojim tridesetim i druga dama iz Kanade u svojim pedesetim godinama, obe rođene na Sejšelima, ali emigrirale na različite kontinente i tokom časa su shvatile da su rođake, i da su iz iste porodice. Zagrlile su se i na kraju časa izašle iz kuhinje držeći se za ruke. To je bilo nezaboravno. Takođe, nikad neću zaboraviti parove koji su se odlučili da dođu na časove kuvanja dan pošto je neko od njih dvoje zaprosio onog drugog, to je uvek veoma romantično! 

Da li ste imali polaznika koji zaista nije za kuhinju (da li mislite da postoji ova kategorija da neko jednostavno ne ume da kuva)?

Sa strpljenjem, pravom količinom humora i željom da se ruke uprljaju, svako je u stanju da uđe u kuhinju i spremi obrok!

Šta je vaš najbolji savet za nove kuvare?

Da onoliko ljubavi koju unose u svakodnevni život, unesu i u kuvanje, i recepti će imati lepši ukus. Prstohvat strpljenja, trunka dobrote, kašika smeha i gomila ljubavi su tajni sastojci za sreću i ukusan obrok. I, da, nema mesta za strah, kuvanje je za svakog, a ne samo za iskusne kuvare kao što mnogi misle.

Koji je vaš omiljeni italijanski obrok?

Moj omiljeni italijanski obrok menja se sa sezonom, vremenom, mojim raspoloženjem i kako se osećam tog dana, ali recept koji volim da podelim s drugima jeste jedno tipično rimsko jelo s artičokama, koje uvek učini moje goste srećnim.

Da li imate savet kako da italijanska jela koja pravimo van Italije budu što originalnija?

Neka budu jednostavna. Jednostavnost, svežina i ljubav u pripremi najbolji su sastojci za jednostavne ali ukusne obroke.

Šta želite da poručite onima koji su zainteresovani da posete vaše časove kuvanja?

Ako želite da jedete kao Rimljani, dođite i posetite nas, mi ćemo vam pokazati tajne rimske kuhinje i ispunićemo vaš dan dobrom hranom i tradicionalnim rimskim receptima. Kad se vratite kući, moći ćete da ih pripremite sami i impresionirate prijatelje i porodicu veštinama koje ste naučili kod nas.

Šef Andrea Consoli je sa čitaocima podelio svoj recept za tiramisu:

Recept za tradicionalni tiramisu

(za 6-8 osoba )

Sastojci: 4 jajeta, 4 kašika šećera, 250 g maskarpone sira, piškote, 200 ml (oko 2 šolje) espreso kafe, kakao, rendana čokolada

Priprema: Napravite kafu u koju ćete da umačete piškote i stavite sa strane.
Za pripremu krema odvojte belanca od žumanaca. Koristeći mikser umutite 4 belanceta s 2 kašike šećera i nekoliko zrna soli dok ne postanu čvrsta, ali ne suva. Zatim u drugoj posudi umutite 4 žumanceta s 2 kašike šećera dok ne postanu veoma gusta i svetle boje. Varjačom umešajte 250 g maskarpone-sira dok ne postane glatka smesa. Čim su oba krema spremna, pomešajte ih od dna ka vrhu varjačom, na ovaj način belanca će zadržati konzistentnost.

Za ređanje umočite piškote u kafu, jednu po jednu na ravan tanjir ili u dublju posudu. Preko piškota sipajte krem, zatim složite još jedan red piškota i izmrvljenu čokoladu. Onda još jednom premažite kremom odozgo. U zavisnosti od posude, možete napraviti jedan ili više redova. Površinu tiramisua pospite kakao-prahom i ostavite u frižideru najmanje dva sata. Ako želite, desert možete spremiti i do jednog dana unapred, ali u ovom slučaju pospite kakao-prah pre samog serviranja.

45543_2776_3f32946bba6b435cafc4849ba1e4f24b_original cover 1 Alen Mešković: Čin pisanja uvek je pogled unazad _BRC5885 cover Andrej Bele: Beograd iz drugog ugla Selma Selman Selma Selman (Mikser Festival 2016): Sviđa mi se biti građanka svijeta Marta Milošević Branković Marta Milošević Branković pred nastup u Beogradu: „Svaki umetnik je građanin sveta“ ·