62185362_2788735637820700_5061272990130372608_n
KULTURA · art

Tokom juna meseca u galeriji Podroom Kulturnog centra Beograda (Trg Republike 5, ulaz kroz knjižaru, pa niz stepenice) mogu se upoznati video igre koje su nadahnuli problemi savremenog sveta. Interaktivna postavka „Games and Politics” se na svojoj svetskoj turneji ovog juna obrela u našem gradu, i pružila priliku da se kompleksan i iznenađujući svet video igrica sagleda iz drugog ugla.

Piše: Jelena Jovanović

Ukupno 18 video igara predstavljeno je uz objašnjenja kako se igraju, i o čemu govore. Zabavne su, ali i edukativne, opominjuće, i otvaraju nova vrata, kada je percepcija savremenog sveta u pitanju.

„Izložba Games and Politics proistekla je iz izložbe Global games koja je urađena u produkciji Centra za umetnost i medije iz Karlsruea, i u saradnji sa Gete institutom. Ona je na turneji širom sveta. U našem regionu je već prikazana u Zagrebu, u Bukureštu, Atini. Pre Beograda predstavljena je u više gradova u Turskoj, a nakon Beograda izložba ide u Sarajevo”, kaže Zorica Milisavljević  iz beogradskog Gete Institiuta.

Sagovornica City Magazina ističe da je postavka Games and Politics ujedno i uvodna manifestacija u okviru novog programskog težišta Goethe-Instituta, a to je – digitalni svet. Izložba koja je svuda gde je prikazana naišla na veliko interesovanje (i imala prateći program rađen u saradnji sa lokalnim stručnjacima) bavi se društvenom ulogom i značajem video igara. Predstavlja i izradu igrica, i raznolike umetničke pristupe. Igrice imaju kritičku poziciju prema različitim temama, bave se gorućim svetskim pitanjima, političkom manipulacijom….

U galeriji Podroom igrice su podeljene po kategorijama. Tu su one koje su komentar na realne političke događaje, zatim one  koje imaju vojnu tematiku i sredstvo su za preispitivanje veze između rata i industrije zabave. Tu su i igrice koje problematizuju stereotipne uloge polova, ili govore o moći, predstavljaju kritiku medija, ili za temu imaju migracije.

O svim ovim igricama je govorio gost iz Nemačke, Kristijan Huberts. On je diplomirani kulturolog, i profesor na Evropskom univerzitetu primenjenih nauka u Berlinu, gde predaje Istoriju i teoriju igara. Hubers je i slobodni novinar – piše za bookazine WASD, koji je posvećen video igrama, i urednik na sajtu piqd.de, a radi i kao pomoćni producent u studiju waza! iz Berlina u izradi politički edukativnih igara.

Tridesetsedmogodišnji poznavalac savremenog sveta video igara otvorio je beogradsku izložbu, i na prvom stručnom vođenju predstavio igrice, i njihovo značenje. Istakao je i da je tema mnogih od njih zapravo nemoć da promenimo okruženje u kom živimo. Bilo je zanimljivo čuti i da se u izradi igrica koriste naučna znanja, kao i da su neke od igrica zasnovane na načinu razmišljanja na kom su zasnovane vojne strategije.

Najstarija izgrica na izložbi, Madrid 2004, posvećena je sećanju na žrtve terorističkog napada u Madridu, a igra-slagalica YELLOW UMBRELLA se bavi studentskim protestima u Honkongu 2014. Učesnici tog protesta zalagali su se za slobodne izbore, i borili protiv centralizma kineske vlade. (Igrica nije predstavljena prilikom gostovanja u Kini – u pitanju je bila cenzura tamošnjih vlasti.) A u igrici igrači učestvuju na demokratskim demonstracijama, nenasilno se bore protiv policajaca koji bacaju suzavac, protiv batinaša trijada, ili protiv kontroverznog šefa administracije Hongkonga.

Zanimljive su i igrice čije je proigravanje održano u KCB-u neposredno nakon otvaranja izložbe, 6. juna. Papers, please simulira rad birokratske mašinerije i tematizuje rad na graničnim prelazima države kojom upravlja diktatorski režim, a igrica Orwell razmatra posledice digitalne tehnologije za nadzor. Među provokativnim pitanjima koje ove igrice postavljaju igračima su i - Treba li političke disidente pustiti da pređu granicu ili ne?, kao i – Da li lične podatke intimne prirode treba proslediti obaveštajnoj službi ili ne?

U svetu angažovanih video igara dostupnih u galeriji Podroom zanimljiva je i igra simulacije DEMOCRACY 3. U njoj igrač preuzima ulogu šefa države, i odgovornost za zemlju. Prinuđen je da nekako pomiri želje, motive i interese svih u zemlji, te da ponudi pogodnu strategiju vlade. Tako, na primer, trgovinska politika koju protagonista odabere može uticati na bruto domaći proizvod, što se onda odražava na nezaposlenost, a time i na siromaštvo i kriminal. Sve ovo ima i posledice na turizam, koji i sam utiče na bruto domaći proizvod, itd. Interesantno je da se u stručnim krugovima DEMOCRACY 3 ubraja među najbolje video igre simulacije društva koje su ikada napravljene.

page-tetovaze Komplementarne tetovaže koje možete napraviti sa dragom osobom page-cove-kolazh Retro-futuristički kolaži: Između snova i stvarnosti Marina Abramovic_ foto Dusan Reljin Nakon 44 godine ponovo u Beogradu: Izložba „Čistač“ Marine Abramović od 21. septembra u Muzeju savremene umetnosti BeFunky-collage Izložba „Etnology People“ na Kalemegdanu · · ·