iStock_000023116931_Full
KULTURA · knjige

Besplatne pesničke radionice Anonimni pesnici koje počinju 25. aprila u Domu omladine, namenjene su svima od 18-35 godina koji žele da se isprobaju u pisanju poezije, da potvrde, osveste i razviju svoje talente. Nakon dva uspešna prošlogodišnja ciklusa radionica, nastalih u saradnji beogradskog Doma omladine i pesnikinje Ognjenke Lakićević, radionice se organizuju i ovog proleća.

Ognjenka Lakićević je diplomirala engleski jezik na Filološkom fakultetu,  autorka je dve zbirke pesama i pevačica grupe Autopark. Svoju poeziju  redovno objavljuje na blogu Ljubavna pisma Guglu, u planu je i treća zbirka pesama. U razgovoru za City Magazine ona navodi da joj je vođenje pesničkih  radionica u Domu omladine donelo  mnogo zadovoljstva, učenja, zanimljivog upoznavanja ljudi, vere u samu sebe…

“Nekoliko devojaka, nekoliko momaka i ja sedimo u sali u Domu omladine i pričamo o pesmama. Najviše o njihovim. Za početak, pokušavam da stvorim grupu podrške, atmosferu međusobnog poverenja, prostor u kojem je moguće da se ljudi otvore. Mnogi od polaznika sa kojima sam radila nikad nisu pokazali svoje pesme drugima. To je dragoceno i morate da budete pažljivi sa tim. Pričamo o svačemu, o poeziji, o nedoumicama u pisanju, a nekada i produžimo čas, pređemo ulicu i odemo u kafanu ’Mornar’ da nastavimo razgovore o životu. Razmenjujemo i mejlove, šaljem im i preporučujem literaturu, ali i muziku, kao i sve ono što inspiriše i podstiče na promišljanje, što  svakodnevicu čini  poetičnijom i podnošljivijom,”otkriva Ognjenka Lakićević. I navodi i da predmet njenih  radionica nije ono što može da se nauči u školi ili pronađe na Google-u.

“Ne želim ljudima da prodajem maglu. Najvažnija tehnika je rad i promišljanje. Podsticanje kreativnog razvoja pesnika je suština.”

Nakon prva dva ciklusa pesničkih radionica Anonimni pesnici polaznici su imali mnogo pozitivnih komentara i mahom su navodili da im se promenio pogled na pisanje poezije. Voditeljka radionice kaže  da očekuje uspešnu i uzbudljivu radionicu i ove godine.

“Ključno je naći sopstveni izraz, glas, ton, a to ne dolazi preko noći. Svakako, svi ovi saveti su beskorisni ako neko ne radi dovoljno. Sve je u polaznicima radionice, ja sam tu samo da im malo izvučem taj nespokoj na svetlost. Realno, niko se ne bavi poezijom iz spokoja.”

Pesničke radionice u DOB održavaće se svake subote od 16:30 do 18:30, do juna meseca, a broj učesnika je ograničen.

Larš Ejnar Engstrem Larš Ejnar Engstrem i predavanje „Ispovesti švedskog seksiste“ Srđan Tešin Priča Srđana Tešina u Antologiji najbolje evropske priče Svetislav Basara Novi roman „Anđeo atentata“ Svetislava Basare u prodaji od 22. aprila Agata Kristi - novi naslovi Povratak Agate Kristi: Kraljica zločina u novom ruhu