Hal Lasko
KULTURA · art

Hal „Grandpa“ Lasko rođen je davne 1915. godine, 70 godina pre nastanka Microsoft Painta. Svoju karijeru davno je započeo kao grafički dizajner, tokom Drugog svetskog rata ručno je izrađivao navigacione i meteorološke mape, a ostatak radnog veka radio kao tipograf. Nakon penzionisanja Lasko se konačno posvetio sopstvenom kreativnom izrazu i slikanju. Ali, godine su počele da ga sustižu. Već u poznom dobu, počeo je da gubi vid, a zatim i sluh.

Laskov 85. rođendan porodica je obeležila darujući mu kompjuter. Prvo su ga naučili kako da upali napravu, a onda su mu pokazali Microsoft Paint, softver koji dolazi instaliran uz svaki Windows. Kompjuter mu pomaže da postigne ono što više ne može ručno, tako što sliku na ekranu uveća i do 800 puta. Tako nema sumnje da bojom pogađa pravo mesto. Produkt njegove digitalne kreativnosti spoj je pointilizma i 8-bitne umetnosti, a svaka slika prenosi neverovatno strpljenje i detaljnost s kojom je stvarana.

Na poslednjem finalu Super Bowla reklama za Microsoft bila je jedna od zapaženijih. U nekoliko sekundi predstavljen je i Hal Lasko i njegov MS Paint rad.Već idućeg dana, osvanula je njegova prva samostalna izložba. U 98. godini, prvi put je samostalno predstavio svoje umetničko stvaranje kroz 25 MS Paint slika.

Više fotografija pogledajte u galeriji:

Hal LaskoOtvori galeriju
Galerija 1250 Galerija 1250: Ručno rađena keramika HSD Hubbard Street Dance otvara 11. Beogradski festival igre Joana Viznjevska Domenjska, Alhemija putovanja Crteži i grafike Joane Višnjevske Domanjske „Alhemija putovanja“ Robert Cramb Kolekcija crteža Roberta Crumba u novom izdanju Taschena