cara de la vigne
U VAZDUHU · trend

Instagram nalog Devojke s glutenom (Girls with gluten) sa zavodljivim fotografijama devojaka koje uživaju u kaloričnoj hrani punoj ugljenih hidrata, stekao je za nekoliko meseci više od 53.000 pratilaca. Pored anonimnih tu su i mnoge slavne ličnosti – modeli Kendal Džernel, Kjara Delevinj, Žizel Bundšen, pevačica Selena Gomez…

Zajedničko svim fotografijama jeste spontano, nesputano uživanje u grešnim zalogajima – sočnoj pici, krofnama, mafinima, burgerima, sendvičima. Devojke poručuju da se ne odriču ukusnih inkriminisanih zalogaja, da su vitke i srećne, i da u životu treba uživati punim plućima. Ova Instagram pobuna  protiv nametnutih, propisanih i preteranih režima zdravog života i zdrave ishrane, koji iz ishrane isključuju šećer, masti i gluten, novi je (anti)trend koji poručuje mnogo toga.

Revolucija

Nalog na Instagramu deo je trenda Snek talas (Snack Wave) koji se s Tumblra preselio na posećeniji i popularniji Instagram. Prva selebriti koja je dokumentovala svoje uživanje u brzoj hrani (hamburger, pomfrit, milkšejk) bila je Karli Klos, nekadašnja manekenka brenda Victoria Secret. Usledile su fotografije Sindi Kraford sa hlebom, Žizel Bundšen s picom, Rijane s kornetom sladoleda. Svoje fotke na kojima slave ljubav prema inkriminisanoj hrani ostavile su i Irina Šajk, Sofija Vergara, Kejti Peri. I mnoge anonimne devojke, zaražene trendom, postovale su slike na kojima se zabavljaju, same ili u društvu, uz razne poslastice.

Bez krajnosti i preterivanja

Nasmejane i opuštene, sve one poručuju da vas uživanje koje sebi katkad priuštite neće učiniti manje zdravim, vitkim i privlačnim. Tu su veliki komadi pice sa koje curi sir, krofnice sa čokoladnom glazurom, slojeviti burgeri. Devojke uživaju u glutenu u kolima (smatra se da konzumiranje testa slabi pažnju i koncentraciju i umanjuje vozačke sposobnosti), na plaži okružene kutijama s raznobojnim kolačićima, na zabavama na kojima dele XXL picu, u hedonističkim dnevnim solo momentima. Poruke su jasne – nećete imati višak kilograma ako uživate u hrani, a sama sposobonost uživanja čini vas privlačnijim. Ovi zalogaji su kalorični, sadrže i masti i ugljene hidrate i gluten, ali su ukusni. Zabavno je prepustiti im se, a posebno je privlačno reći „ne” opštim, uvreženim i često neutemeljenim opsesijama zdravima, onima koje su otišle u krajnost i preterivanje.

Hrana je izvor radosti

Devojke na fotografijama posećenog naloga uz dozu humora i parodije poručuju da hrana nije izvor patnje, već radosti. I nećete se ugojiti ako povremeno date sebi oduška u konzumiranju nečeg kaloričnog. Dakle, ukusni, sočni, privlačni obroci mogu se priuštiti sebi bez posledica i bez zamaranja nepotrebnom grižom savesti. A zabranjeno voće može ponekad da bude dobar saveznik.

Veliki broj pratilaca naloga, kao i broj slavnih lepotica koje su postavile svoje fotografije, svedoči o tome da je zaista reč o novom trendu. Pobuni koja je uzela maha i bacila rukavicu u lice svim zagovornicima „čiste” ishrane. Puritanci novog doba poslednjih godina otišli su zaista predaleko – ugljeni hidrati i namirnice s glutenom su već dugo na crnoj listi, masnoće takođe. Smatra se da samo stroga pravila garantuju zdravlje, privlačnost, dobru formu, uspeh na svim životnim planovima.

Omraženi gluten

Tokom poslednje decenije testo i ugljeni hidrati su proglašeni glavnim neprijateljima zdravlja i vitkosti. Mnoge namirnice su lišene šećera i glutena (oznake su –  gluten-free i sugar-free), a zagovornici zdrave ishrane su na pijedestal stavili povrće i proteine. Nauka još istražuje ovu temu, ali činjenica je da Amerikanci u poslednjih četiri-pet godina opsesivno okrivljuju intoleranciju na gluten za mnogo toga, i da je veliki broj ljudi delimično ili u potpunosti izbacio iz ishrane proizvode koji sadrže gluten.

I kontramere

Režim ishrane koji u potpunosti ukida pšenicu, raž i ječam, navode neki stručnjaci, lišava organizam mnogih korisnih hranljivih sastojaka – vlakana, vitamina i minerala. Oni podsećaju da je pšenica u ljudskoj ishrani prisutna 10.000 godina, i da savremeni proizvodi bez glutena mogu da štete organizmu, jer ne mogu u potpunosti da zamene hranljivost tradicionalnih proizvoda. A pitanje na koje je najteže odgovoriti jeste – kako to da je gluten, prisutan u osnovnoj hrani koja je održavala čovečanstvo hiljadama godina, odjednom postao preteći sastojak odgovoran za toliko zdravstvenih tegoba. Jedna od teorija okrivljuje gene pšenice novog doba, drugačije i toksične. Danas se pšenica razlikuje od one koja se gajila pre pedeset godina, a ljudski geni nisu mogli da evoluiraju u tako kratkom roku, pa ne mogu bez posledica da se nose s tradicionalnim namirnicama izmenjene strukture. Istraživanja traju, a zaplašeni ljudski rod otišao je u krajnost potpunog odricanja od hrane zasnovane na pšeničnim proizvodima.

Zapadni trendovi su zaoštrili stvari po pitanju zdrave ishrane, i mnogo je isključivih zagovornika određenih stilova. Tako, recimo, Instagram nalog Fit men coook ima skoro milion pratilaca (reč je o zdravim receptima, bez glutena), a nalog Against all grains sledi 136.000 ljudi.

cover Razmrdavanje Tetovaže za kosu Tetovaže za kosu: Ovome se nismo nadali Modni trikovi dama od stila Ključni modni trikovi dama od stila Ženske frizure u bojama svemira Ženske frizure 2015: Sve boje dalekog svemira ·