Web zona
U VAZDUHU · tech/web

Predstavljamo nekoliko korisnih aplikacija za vaš računar i mobilne uređaje.

Tekst: Gradimir Joksimović

Weather Underground

Kad je reč o veb servisima i aplikacijama za vremensku prognozu, Weather Underground slovi za jedan od najpreciznijih i najpouzdanijih. Pored jasnog i vizuelno veoma prijatnog interfejsa, ova aplikacija nudi obilje meteoroloških podataka, različite meteoalarme (lokalizovane i na srpski jezik), a korisnicima nudi mogućnost da izaberu merna mesta (merne tačke) s kojih će se preuzimati podaci, kao i da svojim komentarima doprinesu tačnosti vremenskih izveštaja. WU pruža i komparativne prognoze, radi veoma brzo, a jedini nedostatak besplatne verzije su reklame. Ako posedujete Android uređaj, boljeg „meteorologa‟ od ove aplikacije nećete naći (postoji i verzija za iPhone, kao desktop gedžet za Windows).

www.wunderground.com

Sound Hound

Aplikacije za prepoznavanje muzike svrstavaju se u red najkorišćenijih alata na pametnim telefonima. U ovoj kategoriji prednjače dva programa, popularni Shazam i nešto manje poznat ali jednako dobar Sound Hound. Dok se Shazam ističe najbogatijom bibliotekom audio-zapisa, odnosno neprevaziđenom preciznošću pri „pogađanju‟, Sound Hound nudi mogućnost prepoznavanja melodije koju korisnik pevuši u mikrofon telefona, što je idealna opcija za situacije kad vam se u glavi mota neka pesma čijeg imena ne možete da se setite. Kao i Shazam, Sound Hound nudi opciju za karaoke prikaz teksta pesme koju slušate. Postoji u verziji za Android, iOS, Blackberry, Windows i Mac OS.

www.soundhound.com

Cenoteka

Pri planiranju kućnog budžeta daleko najvažniju stavku predstavlja potrošačka korpa. Budući da cene namirnica variraju u velikoj meri od prodavnice do prodavnice, aplikacija kao što je Cenoteka može da uštedi velike količine novca prilikom većih nabavki. Ova aplikacija za upoređivanje cena funkcioniše na računarima kao veb-servis, i Android pametnim telefonima kao odlično organizovana, pregledna i stabilna aplikacija koja omogućuje brzo pronalaženje artikala na akcijama i upoređivanje aktuelnih cena i vrednosti korpi u različitim marketima (Idea, Maxi, Univerexport, Tempo, Dis, Roda). Aplikacija ima opciju za pravljenje podsetnika za kupovinu, kao i integrisan čitač bar-koda, za proveru uporednih cena na licu mesta.

www.cenoteka.rs

Top Eleven

Najigraniji onlajn fudbalski menadžer u istoriji, ponos je naše igračke industrije. Top Eleven, proizvod domaće kompanije Nordeus, dostupan je na fejsbuku, internetu i mobilnim uređajima koji koriste Android i iOS operativne sisteme, a igračima nudi pregršt opcija i mogućnosti za upravljanje fudbalskim klubom. Neprevaziđena detaljnost, kompleksnost i obilje najrazličitijih opcija koje simuliraju svakodnevicu menadžera fudbalskog kluba praktično je „omađijala‟ milione igrača širom sveta, koji sa više ili manje uspeha vode svoje timove kroz najprestižnija internacionalna takmičenja i odmeravaju snage sa svojim prijateljima. Top Eleven je duhovni naslednik nekad veoma popularnih igara za PC računare Football Manager i Premier Manager, stalno se razvija i obogaćuje novim opcijama i kao takav zaslužuje svaku preporuku.

www.topeleven.com

SoundCloud

Audio-platforma koja ljubiteljima muzike i muzičkim stvaraocima omogućava da svoje radove postavljaju, snimaju, promovišu i dele širokoj onlajn zajednici postoji i u verziji za mobilne uređaje s Android i iOS operativnim sistemima. Mobilna aplikacija je veoma dobro organizovana i omogućuje jednostavno i brzo pretraživanje, reprodukciju i komentarisanje audio-zapisa koje postavljaju milioni kreativnih korisnika sa svih meridijana. Za razliku od sličnih veb-servisa, kao što su YouTube i DailyMotion, SoundCloud omogućuje reprodukciju muzike i kad je ekran telefona ugašen, što je i velika ušteda baterije.

www.soundcloud.com

9GAG

Internet mimovi (Internet Memes) predstavljaju viralne sadržaje koji se od korisnika do korisnika šire putem interneta. Najčešće se javljaju u obliku slike s dodatim tekstom, ali može biti i u vidu video-klipa, reči ili fraze. Mimovima se uglavnom prenose komične, sarkastične i ironične poruke koje predstavljaju parodiju, šalu ili neki oblik društvenopolitičke kritike. Kad su komični mimovi u pitanju, veb-lokacija 9gag nudi najbogatiju bazu grafičkih i video sadržaja koje pripremaju, postavljaju i komentarišu sami korisnici. U verzijama za mobilne uređaje (Android, iOS, Windows Phone), aplikacija 9gag nudi sate dobre zabave i predstavlja zanimljivo rešenje za prekraćivanje slobodnog vremena i vraćanje osmeha na lice.

www.9gag.com

Šta sve škodi računaru 6 loših navika kojima štetite svom kompjuteru Novi mobilni telefoni Najbolji pametni telefoni koji nisu iPhone 25649010742_3736329ba8_b-1000x500 Waffle: Samsung razvija novu društvenu mrežu Apple predstavništvo Šta nam to Apple sprema za 21. mart