Carplay
PULS GRADA · auto

Petina mobilnog internet saobraćaja u Srbiji odvija se preko Apple uređaja, iako se „jabuka“ još uvek zvanično ne prodaje u našoj zemlji. E sad tome dodajmo činjenicu da volimo da koristimo mobilni telefon dok smo za volanom i da Apple u našoj zemlji i svetu pokušava da naruši dominaciju Androida.

Iz ove dve premise jasno je koliko na značaju dobija nedavno predstavljen novitet iz Applea pod nazivom CarPlay koji integriše vaš iPhone sa automobilom i olakšava upotrebu telefona tokom vožnje, ali i upravljanje određenim funkcijama automobila bez da skrećete pogled sa puta.

CarPlay je sistem koji omogućava da priključite iPhone na automobil i na taj način preuzimate pozive, gledate mape, upravljate uređajem pomoću virtuelnog asistenta Siri, ili na velikom touchscreen ekranu koji se već nalazi u automobilu. Sve što je potrebno je da, bar za sada, imate jedan od iPhone 5, 5S ili 5C uređaja, odnosno da vozite najnovije modele Mercedesa, Ferarija, Volvoa, Honde ili Hjundaija, a očekuju se da će se uskoro pridružiti Jaguar, BMW, Nisan, Pežo, Ford, Opel i Kia.

A kako CarPlay u stvari funkcioniše? Prvi i najvažniji korak je da povežete svoj iPhone s automobilom i veliki deo posla ste već uradili. Na velikom ekranu smeštenom na centralnoj konzoli, neki proizvođači nastoje da to presele na vetrobran ili kontrolnu tablu, prikazivaće se vaši pozivi i poruke koje ćete moći da primite ili odgovorite na njih. I sve to na tri načina.

Najlakša i najbezbednija opcija je izdavanje komandi glasom Applovom virtuelnom asistentu Siri. Pritisnete dugme za razgovor koje se već nalazi na vašem upravljaču, od handsfree sistema, i govorite, a Siri sluša i izvršava vaše zapovesti. Drugi, malo manje bezbedan, ali opet sigurniji način od onog da držite telefon u ruci je da pritiskate komande na velikom touchscreen ekranu. Neki automobili, poput Mercedesa i BMW, imaju centralni džojstik, pa i njega možete iskoristiti za upravljanje iPhone integrisanim s automobilom.

Sa CarPlay možete čak i da puštate omiljenu muziku uskladištenu na iPhoneu. CarPlay podržava i ostale aplikacije koje rade na iPhone poput Podcasts, Music i Radio, a njihov broj će sve više rasti.

CarPlay će od iPhone „pokupiti“ i Apple mape, pa vam dodatna  navigacija u kolima neće biti potrebna. Dovoljno je da pred put na iPhone izaberete odredište, isplanirate rutu, ili više njih, sačuvate ih, a onda kad povežete smartfon i automobil jednostavno uključite navigaciju koja će se umesto na telefonu prikazati na centralnom displeju automobila.

Hyndai i30 Auto za svačiji džep McLaren 650s Zvezda salona u Ženevi: McLaren 650 Coupe i Spider Sajam automobila BG Car Show – od sutra na Beogradskom sajmu Porsche 911 Šta dame voze?