Kargotektura
PULS GRADA · enterijer/arhitektura

Trend koji korene vuče još od pedesetih godina prošlog veka sada je u svom usponu, a primeri su zadivljujući.

Veliki broj kargo kontejnera proizvede se svake godine, brodovima transportuje robu na daleke destinacije i jednostavno odbacuje. Oni beskorisno zauzimaju prostor luka, jer je isplativije kupiti nove nego prazne transportovati nazad u zemlju iz koje su došli. Kao neželjeni gosti, prazni kontejneri su postali veoma pristupačni na tržištu. Sve više njih novi život započinje u ulozi luksuznog doma, poslovnog prostora, skloništa, studija, javnih zgrada ili kafića.

Metalni kargo kontejneri su toliko popularni u gradnji širom sveta da je trend dobio i svoj „zvanični“ naziv – Cargotecture (kargotektura). Nalik Lego kockicama koje su oživele u razmeri čoveka, tipske elemente jednostavne forme i unificiranih dimenzija moguće je beskonačno multiplikovati u svim pravcima. Dugačka je lista razloga njihove široke primene.

Pored mogućnosti kupovine kargo kontejnera po veoma niskim cenama, njihovom ponovnom upotrebom aktivno se reciklira. Transportne kutije napravljene su tako da izdrže teške terete i surove uslove prekookeanskih plovidbi. Modularni su, i kao i Lego kockice, moguće ih je skoro beskonačno umnožavati, i to bez dodatnih ojačanja. Pružaju mogućnost jednostavnog stvaranja prostora najrazličitijih dimenzija. Otporni su na vatru, teško uništivi, a lako se na njima vrše izmene radi sklapanja elemenata, otvaranja prozora, uvođenja instalacija i slično.

Čitave jedinice su lako prenosive, što ih čini pogodnim kao privremene objekte. Takođe, to nosi još jednu veliku prednost, a naročito tamo gde je visok zakup zemljišta. Travelodge hotel u Londonu mudro je iskoristio tu prednost. Hotel od 120 soba sastoji se od 86 kontejnera. Svi su konstruisani i potpuno opremljeni u Aziji. Nakon toga su brodom dovezeni do Londona i sastavljeni na lokaciji u rekordnih 20 dana, nakon čega je hotel primio prve goste. Ovakav tip gradnje uticao je i na cenu smeštaja, koja je u ovde niža nego u većini hotela istog ranga.

Trend kargotekture zahvatio je mnoge umetničke radionice, studentske smeštaje, javne objekte, pa i korporativne lance kao što je Starbucks, sve do luksuznih vila. Tamo gde drugi vide metalne kutije, sve više njih vidi svoj dom. Na mnogima im samo možemo pozavideti.

Pogledajte zanimljive primere kargotekture u našoj galeriji:

KargotekturaOtvori galeriju
Didomestic Stan u kome se zidovi pomeraju, a nameštaj pojavljuje The Cabin Neverovatan hotel među drvećem Rockbund Project Zgrade na koje treba obratiti pažnju u 2014. godini Soči Izložba „Arhitektura Sočija“ prestonice Zimskih olimpijskih igara