melides_designrulz-00221
PULS GRADA · enterijer/arhitektura

Za sve one koji vole da žive sami spremili smo izbor veoma originalnih kuća koje su u stanju da odgovore na vaše različite životne potrebe. Od praktično većih kutija do velelepnih vila na dobrim lokacijama, na našoj liste se nalazi za svakoga po nešto.

Više ne morate da se ograničavate na garsonjere i stanove, sada je moguće da imate vaš mali prostor u kući iste veličine na najrazličitijim lokacijama. Neke od njih su i prenosive, a neke mogu i da menjaju oblik. Pogledajte šta je danas najiniteresantnije u arhitekturi za ljude koji žive sami.

1. Heijmans ONE kuće

Male i prenosive, ove kuće namenjene „samcima“ delo su holandske firme Moodworks Architecture.

2. Uska kuća firme Katsutoshi Sasaki + Associates

Širine jedva 3 metra, ova interesantna kuća je savršena za jednu osobu.

3. Rezidencija u mestu Melides na južnoj obali Portugalije

Dizajn ove rezidencije delo je Pedro Reisa. Veliki prozori od poda do plafona omogućavaju njenim korisnicima pogled na panoramu prirodnog okruženja.

4. Moderna kuća od stakla

Staklena građa na ovoj kući izbalansirana je velikom zastupljenošću konstrukcija od drveta.

5. Minijaturno selo

Tri generacije dele životni prostor u ovom minijaturnom selu koje obuhvata zajedničko kupatilo, kuhinju, trpezariju i vrlo malo ličnog prostora za svakog od člana domaćinstva.

6. Kuća od silosa

Za dizajn ove kuće odgvorna je firma Gigaplex Architects. Kuća se nalazi u mestu Woodland u Americi.

7. Diogene kućica

Sa jedva dovoljno mesta za mali sto, stolicu i krevet, ova kućica je za ljude koji insistiraju da žive sami pa makar u svom prostoru ne bi imali dovoljno mesta da se protegnu.

8. One SQM kuća

Arhitekta Van Bo Le-Mentzel je napravio ovu, verovatno najmanju kuću na svetu.

9. The Compact House Unit

The Compact House Unit pruža stanaru kuhinju, toalet, krevet na rasklapanje, biblioteku, sto na rasklapanje, ormar, skladište i prostor za bicikl. Pravi švajcarski nož među kućicama.

10. Kuća slagalica

Kuću slagalicu firme McBride Charles Ryan moguće je modifikovati dodavanjem i uklanjanjem delova u zavisnosti od životnog doba osobe koja živi u njoj i okolnosti u kojima se nalazi (samački život, brak, porodica, veća porodica).

Ikea i novi nameštaj Ikea: Nameštaj koji puni bateriju telefona Neverovatne ideje za uređenje stana Sjajne ideje za uređenje životnog prostora Autobuska stajališta u SSSR-u Hramovi pored puta – neobična autobuska stajališta iz bivše SSSR katedrala Bivši monah 54 godine zida katedralu