Aarhus stanovanje
PULS GRADA · enterijer/arhitektura

Poslednje decenijesu u svetu u znaku značajnih promena u korišćenju i uređivanju obalâ gradova. Promena načina transporta i proizvodnje oslobodile su priobalne prostore i brojni gradovi hvataju se s njima u koštac. Ne čudi da se među najznačajnijim i najobimnijim projektima revitalizacije priobalja našao grad male zemlje čija arhitektura je u samom svetskom vrhu, danski Arhus.

Neka od najvećih imena današnjice u svetu arhitekture dolaze iz zemlje hladnog severa, Danske. Pored socioekonomskih uslova koji su uticali na to da mala skandinavska zemlja postane velika po čuvenju u svetu arhitekture, nesumnjivo je ključni faktor i to da je u Danskoj, u svim sferama društva, dizajn uvek bio na ceni. Danci imaju velika očekivanja od svoje izgrađene sredine i ponosni su na svoje stvaralaštvo. Svaka nova građevina mora da bude ništa manje nego izvrsna, i da bude osmišljena i realizovana da traje.

NAJVEĆA EVROPSKA TRANSFORMACIJA PRIOBALJA

Grad Arhus na severoistoku Danske, sa svojih nešto manje od 300.000 stanovnika,drugi je najveći grad u zemlji. Inicijativa je pokrenuta da se transportna zona nekadašnje luke smešteneu ovom gradu pretvori u novi urbani distrikt. Transformacija priobalja, nazvana the Arhus Docklands, realizovaće se kroz narednih 10-15 godina, a rezultat će biti oko 800.000 m2 namenjenih stanovanju i komercijalnim delatnostima. Ideja projekta je da se ojačaju fizičke veze između centra grada i njegove obale, koja je do sada bila pokrivena lučkim postrojenjima, uz stvaranje aktivnih javnih prostora i privlačenje investitora iz celog sveta.

ARHUS VIZIJA

Vizija budućnosti dokova Arhusa je transformacija u živu, raznoliku i atraktivnu gradsku četvrt, koji će pozicionirati čitav grad na nacionalnoj i svetskoj mapi. Ovakve želje su sasvim uobičajene za velike urbanističke projekte i predstavljanje skoro svakog sadrži ove navode. Pitanje koje ih razlikuje glasi: Kako? Arhus-vizija bazira se na dva vodeća elementa.

Prvi je razvoj lučnog trga u atraktivni deo grada koji povezuje urbano tkivo i zaliv. Novoizgrađeni reperi na ovom prostoru sadržaće brojne obrazovne institucije i novu Multimedijalnu kuću, u kojoj će se naći Glavna biblioteka i Uslužni centar građana. Jedan od najvećih automatizovanih parking-prostora u Evropi biće smešten upravo ispod ovog objekta.

REKREACIJA KAO VEZA

Drugi element je rekreativna veza, promenada koja će spajati čitav region kroz niz rekreativnih oaza. Gradsko veće donelo je odluku da će 25 odsto izgrađenog stanovanja biti za neprofitabilno rentiranje, kao i da će novi gradski distrikt predstaviti modernu i visokokvalitetnu infrastrukturu. Osmišljen je moderan sistem javnog prevoza koji će opsluživati čitav distrikt i spajati ga s gradskim jezgrom. Vizija projekta nalaže da Arhus Dokovi budu živi centar – za sve. Budući centar projektovan je tako da poštuje sve žitelje i posetioce, ali i okruženje, arhitekturu, infrastrukturu, kao i komercijalne i ekonomske aspekte.

KAKO TO DANCI RADE

Projekat je baziran na iskorišćavanju potencijala lokacije i uz dugoročnu viziju. Sama lokacija gradilišta pruža očiglednu mogućnost transporta materijala vodom. Iskorišćavanjem vodenog transporta, umesto teškog transporta kopnenim putem, biće značajno smanjena emisijaugljen-dioksida. Od 2017. godine lagani šinski prevoz biće integrisan kao primaran način ekološki ispravnijeg vida javnog prevoza.Vodiće se računa i o održivosti i upotrebi materijala, reciklaži zemljišta, zelenim krovovima, solarnim panelima i hlađenju morskim vetrom.

Multimedijalna kuća namenjena je svim posetiocima i žiteljima grada i zadovoljavaće najstrože energetske standarde. U njenom krovu biće sadržan najveći solarni sistemseverne Evrope, s površinom od 3.300m2. Pogled Danaca u budućnost predvideo je porast vode u luci usled klimatskih promena, i vešte intervencije predviđene Arhus-projektom ujedno će služiti i kao štit gradskom jezgru od nadolazećih poplava.

Atelje Prozor Prozor u sasvim novi svet Laguna Beach 10 najlepših kuća na plaži Hotel Van der Valk Het Arresthuis: Od ozloglašenog zatvora do glamuroznog hotela Grand Prix Salona arhitekture 36. Salon arhitekture