Arsenal 08 1. veče
PULS GRADA · aktuelno

Kiša je rešila da odustane prvog dana festivala, i hvala joj na tome. Satnica Arsenala je poštovana u minut, a imali ste priliku da u raznovrsnom muzičkom programu birate srodne duše. Iako su pojedinci tvrdili da je publika brojčano bila manja nego prošle godine, Arsenal je dokazao da uvek može bolje, kako u organizacionom a pre svega u onom sadržajnom smislu. Da u centru Kragujevca pod otvorenim nebom slušate bendove poput The Kills i Editors nema svoju cenu…

Program festivala je započeo na Garden bini, i naša topla preporuka glasi – obratite pažnju na mladi beogradski bend Sitzpinker. To je stvarno dobra svirka. Fini i pristojni, žanrovski svedeni ali na pravu meru, četvrtoplasirani na Bunt rok festivalu, Sitzpinker su pokazali koliko je mlađana alternativna scena na domaćem terenu spremna da raste. Mi im želimo tri stvari- neki koncert u prestonici, sreću sa prvim Ep-jem i naravno da potraju jer smo raspoloženi da vidimo kako će se njihova muzička karijera razvijati u budućnosti!

Samo malo kasnije, dok se publika još meškoljila sa glavne bine na okolne štandove, prostor sa lejzi begovima i klupicama za odmor, malim sajmom rukotvorina i ukusnim domaćim specijalitetima, našu pažnju privukao je ogroman broj ljudi koji se zaputio ka Garden bini. Svi oni, rešili su da je manje strašno ako zakasne ili uopšte ne odu na koncert benda The Kills, ali da će svakako biti prava tuga ako preskoče nastup legendarnog Markyja Ramonea, slavnog bubnjara još slavnijeg benda Ramones. Ni manje prostora ni više zainteresovanih da se sete hitova poput I wanna be sedated. Jer je na 40. godina i nestvarno stvarni jubilej panka, Ramone je rešio da publiku nagradi i podseti na rad benda koji je obeležio mnoge živote, a njegov posebno.

Za one koji su rešili da preskoče pank poslasticu i okrenu se britansko-američkom sastavu The Kills samo reči pohvale. Publika je bila naslušana i dobro pripremljena, pesme su se znale i pevale, a već nakon prve sasvim profesionalno Alison Mosshart se na srpskom zahvalila publici. Na početku bučno i dinamično, drsko, onako kako to Kilsi umeju da izvedu, a potom za kraj dobar bluz. Svaka čast za set listu, bili su odlični, a nadamo se da će im put ka Beogradu (gde su inače odseli) biti brži i bliži za neki sledeći put.

Arsenal fest 1. večeOtvori galeriju

I na kraju Editors! Za početak da razjasnimo jednu stvar, nije da im nikada nismo bili usput, evo na primer, juče na festivalu u Kragujevcu a već večeras u Atini. Kažu momci da su rešili da prošire mapu turneje, do sada Hrvatska i Mađarska kao krajnje destinacije ovog kraja Evrope, ali od sinoć novi grad i nova publika. Na pitanje kako se osećaju u industrijskom gradu (Kragujevcu) odgovaraju iskreno: „kao kod kuće“ jer istina je da i oni potiču iz industrijskog dela Velike Britanije. Njihov nastup mogao bi se opisati kao matematička formula koja još uvek nije do kraja otključana. Momci su pravi profesionalci, atmosferični do te mere da će vam dok slušate kako Tom Smit peva: Crush my bones into glue, I’m a go-getter, the system’s in red, the room is inbred, I’m a go-getter, don’t hold no harm… lagani žmarci strujati telom. Publika diže ruke, njiše se, publika uživa u atmosferi u koju su je ovi Urednici zaronili.

Znate već – nastaviće se… ovo je bio tek prvi dan Arsenal festivala!

Najbolji pekari Srbije Pekare u kojima rade najbolji pekari Srbije collage Upoznajte najlepše neženje na Svetskom prvenstvu JK ADA Belgrade Cruiser Cup 2018 Areal Vladimir Miladinović PIKI 01_logo Beogradski jedriličarski kup, treći put na Savi! Aleksandar Ruzevic, generalni direktor Coca-Cola HBC Srbija Predstavljena platforma „Coca-Cola mladima“ · · · ·