Milutin Petrović
KULTURA · film/TV

Ovih dana se u Kolarčevoj zadužbini intenzivno radi na novim idejama, pristupima i programima, na afirmaciji kulturnog stvaralaštva i kulturi za svakoga, a ponajpre za mlade. Art bioskop jedan je od takvih programa koji je na Kolarcu pokrenut u cilju stvaranja nove publike, njene edukacije i promocije umetnosti i nauke.

U Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine je pre mnogo decenija postojao redovan filmski program. Upravo oni koji se toga sećaju dali su podršku da se filmski program obnovi, i da se filmska umetnost na Kolarcu promoviše na savremen način.

U sali Josif Pančić koja broji 92 sedišta održava se kontinuirani filmski program kroz 2015. i 2016. godinu. On se sastoji od dugometražnih, kratkometražnih, dokumentarnih i animiranih filmova, filmova za decu, izabranih filmova sa programa postojećih filmskih festivala, kao i autorskih filmova koji nisu deo redovnog repertoara drugih bioskopskih dvorana.

Program Art bioskopa  otpočeo je besplatnim projekcijama dokumentarnog filma „Destinacija Serbistan“ Želimira Žilnika, i nastavio se dugometražnim igranim filmovima četiri puta nedeljno i dugometražnim dokumentarnim filmovima dva puta nedeljno, u dva termina. Ideja ovakve dinamike je da se kod publike pobudi navika da znaju kojim danima i u koliko sati mogu da gledaju kvalitetne filmove. Za Art bioskop je takođe osobeno da nema minimalnog broja prodatih karata na osnovu kojih se projekcija pušta, i jedan gledalac čini publiku.

Bioskopski program ne završava se samo na projekcijama, njegov neraskidivi deo je i ciklus Autor u gostima. Prvenstveno namenjen mlađoj publici, ciklus Autor u gostima osmišljen je kako bi se mladima pružila šansa da se upoznaju sa domaćim autorima autorskog rukopisa kroz direktan razgovor.

U utorak 22. decembra gost ciklusa Autor u gostima je Milutin Petrović koji će sa svojom ekipom i specijalnim gostima prisustvovati projekcijama dva dokumentarna filma, nakon čega će uslediti razgovor sa gostima i promocija knjige „52 idealna filmska vikenda“.

U 18h biće prikazan dokumentarni filmovi  „Kinematografija ili propast“ 1 i 2, snimljeni 1991. godine za Redakciju Kulture Televizije Beograd. Glavni urednik je bio Predrag Perišić, urednik emisije Alek Budimlić, scenarista Nebojša Pajkić, snimatelj Sale Jovanović. Svaki od ova dva filma ima svoju centralnu temu, prvi se bavi kupovinom Avala filma od strane Jugoeksporta, a drugi odnosom naše kinematografije prema činjenici da se na 150 kilometara od Beograda vodi građanski rat. Milutin Petrović najavljuje da ove filmove nije pogledao 25 godina i da je vrlo radoznao da sazna kako danas izgledaju, te očekuje jedno uzbudljivo iskustvo u utorak.

U 20:30 biće prikazan film „Petlja“ čiju režiju, scenario i kameru potpisuje Milutin Petrović. Eksperimentalni film posvećen delu Ljubomira Šimunića, autora avangardnih filmova i fotografija, „Petlja“ je vizuelno istraživanje o fenomenu erotike na filmu.

Nakon filmova sledi promocija knjige i razgovor, a ulaznice se po ceni od 250 dinara mogu kupiti na biletarnici Kolarca pola sata pre početka projekcija.

Twin Peaks Pogledajte prvi trejler za dugoočekivani nastavak serije „Twin Peaks“ Potcenjeni filmovi Potcenjeni filmovi u 2015. godini Star Wars Filmska recenzija: Zvezdani ratovi – Buđenje sile Trči zeko trči Najkraći dan: Događaj koji slavi kratkometražni film