Director_A.Stonys_Foto-AZeltina
PULS GRADA · aktuelno

Višestruko nagrađivani filmski stvaralac i predavač na brojnim prestižnim univerzitetima, Audrius Stonis, gost je 66. Martovskog festivala. Za svoj dokumentarni film „Zemlja slepih“ iz 1992. godine dobio je nagradu „Feliks“ Evropske filmske akademije, a dokumentarac „Ramin“ 2012. godine bio je nominovan za Oskara. Dobitnik je Nacionalne nagrade Litvanije za kulturu i umetnost. Stonis će posetiocima Martovskog festivala predstaviti retrospektivu baltičkog poetskog dokumentarnog filma i ostvarenje „Uspomena na putovanja u Litvaniju“ nedavno preminulog velikana Jonasa Mekasa.

Retrospektiva baltičkog poetskog dokumentarnog filma

Početkom 60-ih godina prošlog veka, kada su francuski pioniri pravca cinéma vérité stvarali novi realizam a direktni film se pojavio u Kvebeku, Baltik je doživeo rađanje jedne generacije dokumentarista koji su naginjali lirskijem pogledu na svet.

Subota 30. mart 2019. // AMERIKANA // 19 časova (uz prisustvo A. Stonisa)

Sećanje na Jonasa Mekasa

Uspomene na putovanja u Litvaniju (1972) // režija: Jonas Mekas, 82 minuta.

Mekasove Uspomene na putovanja u Litvaniju su elegičan filmski dnevnik o putovanju u njegovo rodno mesto. Filmski dnevnik je podeljen na tri segmenta. Prvi segment se bavi Mekasovim emigrantskim životom u Njujorku, nakon što je napustio Litvaniju. Drugi deo opisuje njegov put natrag, dok je treći nastao nedugo zatim, tokom Mekasovog boravka u Beču… Jonas Mekas (1922-2019) je filmski režiser, pesnik i likovni umetnik rodom iz Litvanije, poznat po zapaženim eksperimentalnim filmovima nastalim tokom 1960-ih i kasnije, a zbog kojih je dobio nezvaničnu titulu „kuma američke filmske avangarde“.

Četvrtak 28. mart 2019. // AMERIKANA // 21 čas (uz prisustvo A. Stonisa)

2CONOR_MCGREGOR_NOTORIOUS_Still47_Images courtesy of Park Circus_Universal2 Ozloglašeni Konor Mekgregor na Beldocsu jenny-hill-202432-unsplash 19. Prolećni Rosa festival zdravlja 27. i 28. marta 2019. godine u Domu Vojske Srbije 32. Fashion Selection vizual Prolećni Fashion Selection od 28. marta do 2. aprila VERO_001 Novi izgled Super Vera · · ·