IMG_9296-5a6a3c966c9ff__880
KULTURA · fotografija

Drugi svetski rat je u istoriji čovečanstva zabeležen kao najveći oružani sukob koji se ikada dogodio. Rat su obeležili masovno stradanje civila, uključujući i holokaust, kao i jedini primer upotrebe nuklearnog oružja. 

U vidu totalnog rata, sve zemlje učesnice su stavile sve svoje ekonomske, industrijske i naučne potencijale u službu ratnih napora, brišući razlike između vojnih i civilnih ciljeva. Nacistička Nemačka je izazvala rat u želji da se revanšira za poraz u Prvom svetskom ratu. Pored toga što je za cilj imala da pokori Evropu, takođe je želela sistematski da istrebi jedan narod, Jevreje. Politiku je zasnivala na mržnji prema Jevrejima, smatrajući ih nižom rasom koja ne zaslužuje da živi i glavnim krivcima za poraz Nemačke u Prvom svetskom ratu. Sa takvim stavom kreirala je plan Konačno rešenje koji je podrazumevao skupljanje, odvođenje u koncentracione logore i ubijanje svih Jevreja u Evropi. Ovim planom Nacistička Nemačka je želela kroz genocid nad jednom grupom naroda da zauvek reši jevrejsko pitanje.

Simbol ove zastrašujuće politike i genocida nad Jevrejima postao je logor smrti Aušvic. U njemu su na najsvirepiji način ubijani i mučeni milioni Jevreja, a čitave porodice su nestajale za nekoliko minuta u gasnim komorama. Prilikom oslobađanja logora, Sovjeti su u njemu zatekli samo 7500 preživelih, među kojima je bila baka Noama Čena. On je skoro posetio Aušvic i poneo je slike svoje porodice, na kojima je nekoliko generacija uslikanih u različitim srećnim i važnim trenutcima u njihovom životu. Fotografije je stavio u ram i slikao ih na ovom ozloglašenom mestu, pokušavajući da prikaže kako niko od članove njegove porodice ne bi postojao da je njegova baka nastradala u Aušvicu. Sa druge strane, želeo je da skrene pažnju na porodice koje nisu imale sreću da prežive i budu srećne kao njegova.

U našoj galeriji pogledajte fotografije iz najpoznatijeg logora smrti za vreme Drugog svetskog rata jedne hrabre bake koja je preživela i uspela da ima srećan život i mnogobrojne potomke. Ova serija fotografija je posvećena članovima Noamove porodice koji su stradali u logorima, baki, ali i svim Jevrejima koji su ubijeni tokom Holokausta i koji nisu uspeli da imaju potomke.

Noamova porodicaOtvori galeriju
life-on-park-bench-photo-series-kiev-ukraine-yevhen-kotenko-11-5a6add2de3502__880 Fotografisao je 10 godina klupicu u kraju pagecover1 Veličanstvene vizije naše planete funny-photoshop-battle-winners-29-5a58be7de6127__700 Pobednici najboljeg Fotošop okršaja cover123 Odmor za oči: Kada se sve savršeno uklopi · · · ·