5_livescribe2
U VAZDUHU · tech/web

Sezona godišnjih odmora za mnoge od nas je prošla, a budilnici, rasporedi i agende ponovo su deo svakodnevice. Pogledajmo kako nam savremena tehnologija može pomoći da se uhvatimo u koštac sa svakodnevnim obavezama.

Tekst: Gradimir Joksimović

Dobro jutro

BEDDI Glow (80 dolara) je prava alternativa agresivnim budilnicima koji nas svakog jutra terorišu neprijatnim zvukom. Ovaj uređaj omogućuje daleko nežnije buđenje tako što emituje stimulativno osvetljenje pola sata pre nego što se alarm oglasi i tako obezbeđuje prirodan tok izlaska iz sna. Boje svetla se mogu podešavati, a postoji i mogućnost povezivanja sa Spotify ili Apple Music nalogom kako bi se u proces uključili i taktovi omiljenih pesama.

Alternativa ovom uređaju je Philipsov Wake-Up Light (120 dolara), koji takođe koristi kombinaciju svetla i zvuka za buđenje, ali i za uspavljivanje posle napornog dana, kada nam je mozak na „220 volti“.

Na putu do škole/posla

Revolar (80 dolara) je mali uređaj koji će roditeljima doneti veliko olakšanje. Ovaj elektronski privezak je opremljen GPS prijemnikom i alarmom koji olakšava pronalaženje ključeva ili služi kao poziv za pomoć u opasnim situacijama, a njegovim funkcijama upravlja se pomoću odgovarajuće aplikacije za iOS ili Android pametni telefon. Pritiskom na taster Revolar šalje geografske koordinate izabranim kontaktima, što može biti korisno za praćenje deteta na putu, tokom izleta u prirodi ili rada na opasnim lokacijama. Baterija obezbeđuje autonomiju od godinu dana i jednostavno se menja.

Kindle Paperwhite (120 dolara) je nova verzija popularnog e-čitača koji je tek nešto malo veći od Ajfona, ima visoku rezoluciju ekrana (300 piksela po inču, kao kvalitetno odštampana novina), odličan Wi-Fi i biblioteku od preko 800.000 naslova za prelistavanje u autobusu ili pre spavanja.

Udobnost pre svega

MOVE Stool kompanije Varier (500 dolara) je prilično skupa, ali i veoma korisna ergonomska stolica koja će olakšati život onima koji su poslom prikovani za stolicu tokom većeg dela dana. Dok sedite na njoj, stolica stimuliše diskretne mišićne kontrakcije u polusedećem položaju i tako doprinosi dobroj cirkulaciji i smanjenju napetosti u donjem delu leđa i nogama.

Hvatanje beleški na časovima i predavanjima biće lakše nego ikad uz pomoć pametne olovke Livescribe (200 dolara), koja rukopis automatski pretvara u digitalni tekstualni ili grafički zapis koji se prenosi u računar radi dalje obrade. Olovka je opremljena i malim mikrofonom koji beleži glas predavača koji se sinhronizuje sa tekstom. Hvatanje beleški nikad nije bilo jednostavnije.

Preporučujemo

Duolingo (Android, iOS, Windows; besplatna): jedna od najpopularnijih aplikacija za učenje stranog jezika, namenjena učenicima osnovnih i srednjih škola, ali i svima koji počinju da uče novi strani jezik.

Evernote (Android, iOS, BlackBerry, Windows; besplatna): jedan od najkorisnijih programa za organizovanje i ažuriranje beleški i liste obaveza koji radi na svim platformama i nudi jednostavan upravljački interfejs.

Scanbot (Android, iOS; besplatan): skenirajte dokumente (beleške, obrasce, stranice iz knjiga i drugo), i automatski ih sortirajte u telefonu ili na nekom od cloud servisa (Dropbox, Google Drive, Evernote…).


pexels-photo-196655cover 10 korisnih sajtova za koje možda niste čuli DJi1CsIV4AALox_cover iPhone X: Nezadovoljni fan Apple-a je napravio parodiju najave novog telefona Beskonačni Quad HD+ Super AMOLED ekran Samsung Galaxy Note8 predstavljen u Srbiji CAT telefoni Cat S41: Novi pametan telefon pred vama · ·