Ben Affleck
KULTURA · film/TV

Film „Argo“ rediteljsko delo glumca Bena Afleka, trijumfovao je na večerašnjoj dodeli nagrada Britanske filmske akademije (BAFTA), osvojivši priznanja za najbolji film, režiju i montažu.

Film „Argo“ rediteljsko delo glumca Bena Afleka, trijumfovao je na večerašnjoj dodeli nagrada Britanske filmske akademije (BAFTA), osvojivši priznanja za najbolji film, režiju i montažu.

Bafta za najbolji film Benu Aflekuimg-aflekbafta.jpg

Mjuzikl „Jadnici“ Toma Hupera ipak je trijumfovao u najviše kategorija, ukupno četiri: sporedna ženska uloga, dizajn, zvuk, šminka/frizura. 

Premda je sa deset nominacija predvodio kandidate za nagrade, film „Linkoln“ Stivena Spilberga dobio je samo jedno priznanje. Glumac Danijel Dej Luis nagrađen je u kategoriji za najboljeg glumca, jer je maestralno tumačio lik američkog predsednika Abrahama Linkolna. 

Najboljom glumicom proglašena je Emanuel Riva koja sjajno dočarava portret starije osobe rastrgnute između bolesti, smrti i ljubavi u filmu „Ljubav“ Mihaela Hanekea, najboljem ostvarenju van engleskog govornog područja. 

Najnoviji film iz serijala o agentu 007, ostvarenje „Skyfall“ reditelja Sema Mendesa, proglašen je najboljim britanskim filmom. 

„Svi smo imali velika očekivanja od filma i ovo je zaista šlag na torti“, izjavio je reditelj Mendes prilikom preuzimanja nagrade.

Nagradom za sporednu mušku ulogu okitio se Kristof Valc. Nakon uspešne saradnje sa Kventinom Tarantinom u filmu „Prokletnici“, ovaj dvojac uspešno je sarađivao i na novom Tarantinovom filmu „Đangova osveta“, u kojem Valc briljira, tvrdi kritika. 

Sasvim očekivano nagrada u kategoriji za najbolju sporednu glumicu otišla je u ruke mlade En Hatavej koja oduševljava izvedbom u filmu „Jadnici“, u ulozi nesrećne Fantine. Njena interpretacija pesme „I Dreamed a Dream“ izmamila je aplauze i hvalospeve širom sveta, a mnogi joj predviđaju trijumf i na dodeli Oskara. 

Bafta za najbolji film Benu Aflekuimg-hatavejbafta.jpg

U kategoriji najboljih kratkometražnih igranih ostvarenja pobedio je „Plivač“ Line Remzi, Pitera Karltona Dajermida Skrimšoa. 

Najboljim originalnim scenariom okitio se Kventin Tarantino za ostvarenje „Đangova osveta“ dok je za najbolji adaptirani scenario nagrađen Dejvid O’ Rasel za film „U dobru i u zlu“.

U kategoriji najboljih dokumentaraca nagrađeno je ostvarenje „U potrazi za Šugarmenom“ reditelja Malika Benđelula koji je i beogradska publika nedavno bila u prilici da pogleda. 

Vilijam Goldneberg nagrađen je za montažu filma „Argo“ Bena Afleka, dok je u kategorijama za fotografiju i specijalne efekte odato priznanje filmu „Pijev život“ Anga Lija. 

Za najbolju originalnu muziku nagrađen je Tomas Njuman koji je notama odlično dočarao atmosferu u uzavrelom filmu o Džejmsu Bondu, dok je za zvuk nagrađena ekipa koja je radila na Huperovim „Jadnicima“. 

Za šminku i frizure nagrađena je Lisa Vestkot koja je takođe radila na „Jadnicima“, dok je Žaklin Duran zahvaljujući radu na filmu „Ana Karenjina“ trijumfovala u kategoriji za kostime. 

Najboljim debitantima protekle godine proglašeni su reditelj Bart Lejton i producent Dimitri Doganis koji potpisuju ostvarenje „The Imposter“. 

Kada su u pitanju animirana ostvarenja, najboljim dugometražnim fimom proglašeno je ostvarenje „Hrabra Merida“, dok je u kategoriji kratkometraže trijumfovala animacija „The Making of Longbird“. 

Britanski reditelj Alan Parker, najpoznatiji po zatvorskom trileru „Ponoćni ekspers“ i drami o građanskim pravima u Americi „Misisipi u plamenu“, dobio je počasnu nagradu BAFTA za životno delo.

(vest: B92, fotografije: Beta/AP)


a4_plakat_20132.jpg Vodič kroz FEST grandmasters-wong-kar-wai-_1.jpg Berlinale na FEST-u francuske-komedije-plakat.jpg Vikend francuskih komedija a4_plakat_20133.jpg Počela prodaja ulaznica za FEST