Casa Calvet
PULS GRADA · dizajn · PULS GRADA · enterijer/arhitektura

Većina ljubitelja Barselone, bez obzira da li su je posetili ili ne, ime Antonija Gaudija vezuju za četiri projekta: Sagrada Familia, Casa Batlló, Casa Milá i Park Güell. Pred vama je osvrt na ostale čarolije „oca Barselone“ koje se ređe pominju.

Fanals

Ovde je sve počelo. Neposredno pošto je zvanično postao arhitekta, Gaudi je angažovan da projektuje ulične svetiljke (katalonski: fanals) na trgu Plaça Reial, i danas jednom od najlepših mesta u gradu. Posao je dobio pošto se istakao kao projektant delova prvog gradskog parka Parc de la Ciutadella.

Casa Vicens

Prva značajnija Gaudijeva građevina. Neki izvori je navode kao jedno od prvih modernističkih dela u Evropi. Naručilac projekta bio je Manuel Vicens, vlasnik fabrike opeke i keramike koja je sama proizvela deo pločica na fasadi. Kuća je doskora bila u privatnom vlasništvu, ali je ove godine prodata jednoj banci iz Andore koja planira da je pretvori u muzej.

Pavellons Güell

Prvi plod prijateljstva koje je obeležilo Gaudijev život. Pod patronatom bogatog industrijalca i političara Eusebija Güella nastala su neka od njegovih najvećih dela. Ova rekonstrukcija Güellovog imanja je prvo od njih, a najupečatljiviji deo je kapija na kojoj je prikazan zmaj Ladon koji u grčkoj mitologiji zajedno sa Hesperidama čuva stablo sa zlatnim jabukama.

Palau Güell

Palata koja nosi ime Gaudijevog mecene nalazi se u jednoj od uličica koje izlaze na čuvenu Ramblu. Koliko je bio predan u svom radu, najbolje govori činjenica da je kreirao čak 25 različitih rešenja za fasadu. Posebno je interesantan krov, čiji bajkoviti dimnjaci predstavljaju uvertiru za čuvene krovove kuća Milá i Batlló.

Col.legi de les Teresianes

Ova zgrada je nešto prostija i rigidnija, u skladu sa namenom – to je istovremeno škola i samostan reda sestara svete Tereze, osnovanog svega desetak godina pre izgradnje ovog objekta. Za stručnjake je naročito zanimljivo poređenje ove zgrade sa palatom Güell, pošto je Gaudi na njima radio istovremeno.

Casa Calvet

Bogata porodica Calvet, naručilac ovog projekta, bavila se proizvodnjom tekstila. Ovo je poslednje Gaudijevo delo završeno u XIX veku. Otvara naturalističku etapu njegovog stvaralaštva, u kojoj se više okreće organskim oblicima iz prirode. Ova etapa doneće već pominjana remek-dela – kuće Milá i Batlló, kao i Park Güell. Casa Calvet je jedina zgrada za koju je Gaudi za života dobio nagradu.

Bellesguard

Najskrovitije od svih Gaudijevih ostvarenja u Barseloni. Zvanično ime je Casa Figueras, ali je svi zovu Bellesguard, što na katalonskom znači „lep vidik“ (ime bečkog dvorca Belvedere ima isto značenje). Ranije se na ovom mestu nalazio dvorac koji je podigao aragonski kralj Martin I početkom XV veka.

Portal Miralles

Bogati gospodin Miralles bavio se građevinskim materijalom i snabdevao je nekoliko Gaudijevih poduhvata. Gaudi je trebalo da projektuje kompletno imanje, ali je na kraju izvedena samo ova kapija sa okolnim zidom. U njenom podnožju danas se nalazi Gaudijeva statua.

Biskoteka Converse Photo Clash Beograd unisex Pikkpack: Unisex cipele neobičnog dizajna đukićpavlović Zagrebački dizajn duo đukićpavlović u Novoj Iskri Adidas Originals u saradnji sa Topshopom Ležerna ženstvenost: Saradnja brendova Adidas Originals i Topshop