Bajka na Jalti
PULS GRADA · destinacija

Više od 300 skulptura koje prikazuju junake iz slovenske, grčke i zapadne tradicije, narodnih priča i predanja smešteno je u ovom čarobnom vrtu na Jalti. Na proplanku, u sred čarobne prirode izgrađen je svet u kojem nema prvih i drugih, u kojem nema manje i više važnih, već je kroz muzej na otvorenom, u skulpturama od punog drveta sadržano ono što jednu civilizaciju čini punom, vrednom pažnje i očuvanja.

Sve je počelo još davne 1960. godine kada je drvodelja i umetnik Pavel Bezrukov na proplanku na Jalti počeo da stvara nešto, baš u vreme kada je i ovo poluostrvo na Krimu postajalo sve popularnije. Ono što je započeo jedan umetnik, naraslo je danas u ogromnu kolekciju koja sadrži radove nekoliko desetina Bezrukovovih kolega.

Stilovi koji se kroz umetnička dela pojavljuju na ovom bajkovitom proplanku idu od totemskih prikaza do vitezova i 3D Disneyjevih sedam patuljaka. Ono što ih spaja i svrstava u istu celinu jeste činjenica da je inspiracija svih njih potekla iz bajkovitih prikaza, bilo modernih, bilo tradicionalnih.


Destinacije i bajke 16 lokaliteta koji su inspirisali Walta Disneyja Kinesko selo iz bajke Kinesko selo za dugokose Mesta depresivnih imena Mesta sa najdepresivnijim imenima koja će vas nasmejati Yangshuo, Xingping, Guangxi oblast Kina: Neverovatne fotografije prirodnih lepota · · ·