Gradić Leko - Jezero Komo
PULS GRADA · destinacija

Italija je zemlja koja nas svojom lepotom i čarobnim predelima stalno mami da je obilazimo i zavirimo u svaki njen kutak i jedno je sigurno – uvek se iznova oduševimo i zaljubimo. Pa tako i severni deo popularne „čizme“ krije svoja tri aduta. jezera Mađore, Komo i Garda, koja će vas očarati i osvojiti jedinstvenošću, ali i uveriti da ne morate biti na moru da biste se osećali „kao na moru“.

Jezero Mađore

Većim delom se nalazi u Italiji, ali svojom površinom (otprilike jednom petinom) pomalo ulazi i na teritoriju Švajcarske i zbog ovog položaja, jezero Mađore predstavlja neverovatan spoj alpske i mediteranske lepote. Iznad njega se uzdižu predivni, snegom prekriveni Alpi, dok se italijanski deo šareni od cvetova magnolija, rododendrona, kamelija i lovora.

Jezero Mađore je jedno od najdubljih u Evropi i posebno je interesantno to što se u njemu nalazi nekoliko malih ostrva od kojih su najlepša Boromejska – Isola Bella (Lepo ostrvo) i Isola Dei Pescatori (Ribarsko otrvo). Isola Bella je ostrvo-palata iz XVII  veka, poznato po vrtovima koji se prostiru na deset stepenastih terasa do kojih se dolazi kroz palatu. Ako ste već u čamcu, kročite i na Pescatori – ribarsko ostrvo koje možete peške obići za deset minuta, ali tu šetnju sigurno nećete zaboraviti.

Na zapadnoj obali, nemojte da zaobiđete gradić Stresa, koji izgleda kao da je ostao zatočen u nekom prošlom vremenu, a opet danas predstavlja pravo mondensko mesto poznato po luksuznim hotelima i vilama, izgrađenim u baroknom stilu. Predlažemo vam da se prošetate Trgom Đuzepe Mota, najlepšim šetalištem na jezeru, a svakako se počastite ukusnim italijanskim kapućinom sa pogledom na jezero, na istorijskom Trgu Kanobija.

Jezero Komo

Ako do sada niste čuli za njega, sigurno ste videli neku od predivnih slika jezera Komo. Slobodno se može reći, da se ovde nalazi prava oaza prirodne lepote, mira i tišine. Šetajući nedaleko od obale, po uredno popločanim ulicama osetićete rimsku istoriju, kao i po ostacima rimske kapije, Porta Pretorija. Predivna smaragdna boja vode, bujna vegetacija i pogled na planine San Salvadore i Bre, čini da se ovde osećate kao u nekom nestvarnom carstvu gde Mediteran i Alpi podjednako caruju. Dodajte tome ulice i trgove popločane mermerom i predivne fasade kuća izgrađeni pre četiri i više vekova i shvatićete da ovde utisci samo naviru.

Na poluostrvu koje deli jezero na dva dela, nalazi se simpatičan gradić Leko, sa prelepom katedralom Svetog Nikole, pa je lepo i ovde provesti neko vreme. Jezero Komo možete da obiđete za jedan dan, ali ono što ćete videti tamo pamtićete zauvek i verujemo da ćete se nekada i vratiti.

Jezero Garda

Najveće jezero Italije, nezaobilazna je destinacija velikog broja turista iz celog sveta, a ono što ih tamo privlači je stvarno neverovatna lepota, lepa klima i tipična vegetacija. Interesantno je da je jezero Garda najsevernija zona na svetu gde rastu masline. Još pre 2.000 godina, Rimljani su doneli masline i zasadili ih tako da i danas, na samoj obali jezera, u parku Garde, rađaju neka od ovih antičkih stabala.

Na južnoj obali nalazi se čuveni gradić Sirmione, koji je tokom rimskog perioda bio popularno odmaralište bogatih porodica iz okolne Verone. Glavni istorijski simbol ovog gradića su Katulove pećine, ostaci vile imućnog rimskog pesnika. U Sirmioneu ne propustite ni zamak Skaliger, srednjevekovnu odbrambenu luku.

Gr+Ânland-2017-von olly-120-cover Severni pol – put od 13.000 kilometara pool-1-1024x683-1000x500 TripAdvisor proglasio najbolje hotele za ovu godinu Manastir Sv. Spiridona-1 Budvanski manastiri: Idealne destinacije za ljubitelje aktivnog odmora 4eb2182a8e8db1cf978987fb8fcc98c7 Izbegnite gužvu na Baliju i posetite ova ostrva · ·