bb
PULS GRADA · destinacija

Banksy, poznati engleski grafiti umetnik, politički aktivista i reditelj, čiji identitet još uvek nije poznat, u izraelskom Vitlejemu je otvorio hotel „The Walled Off“, koji ima najgori pogled na svetu. Kao i svako Banksyjevo delo i ovo ima važnu poruku.

Šta je sad Banksy želeo da poruči? Kada ste čuli gde je hotel, možda ste i naslutili. Sobe imaju pogled na zid koji okružuje grad i deli Izrael od Palestine, a zidovi hotela su ukrašeni grafitima koje je oslikao palestinski umetnik.

Banksy želi turistima koji odsednu u hotelu da pokaže kako to izgleda živeti na okupiranim teritorijama. Na ulazu u hotel postoje kamere, ali one su čista dekoracija. Svaka od deset soba koja dnevno ima 25 minuta prirodne svetlosti gleda na zid, a sa zida, možda, u hotel gleda snajperista. Hotel je izgrađen u kolonijalnom stilu, a noć košta 28,50 evra.

Dakle, Banksy ponovo želi da poduči svojim delom. Ovaj poduhvat je veoma realističan i definitivno je da niko ne može da ostane ravnodušan. A i ne čudi da je to uradio baš sad, kada su Trumpova politika, zidovi i izbeglička kriza aktivniji nego ikad. Svetska politika je često odlična inspiracija.

The Walled OffOtvori galeriju
Pogled na Gramvusu ostrvo Krit Čarobni Mediteran – od Istoka do Zapada 01_16_cover Budva: Jedinstveno mesto za odmor kuba Gran Hotel Kempinski Manzana La Habana: Prvi hotel sa pet zvezdica na Kubi Tbilisi noću_cover Gruzija: Zemlja hiljadu specifičnosti · ·