banksy_njujork.jpg
KULTURA · art

Od 1. oktobra grafiti britanskog crtača i provokatora Banksyja počeli su da se pojavljuju po Njujorku. Misteriozni umetnik, čiji identitet nije poznat, odlučio je da pretvori ovu američku metropolu u galeriju i da tokom oktobra svaki dan izlaže po jedan rad u nekom delu grada. Radovi su odmah objavljeni i na njegovom sajtu. Tu takođe možete da vidite provokativni video o pobunjenicima u Avganistanu koji napadaju bespilotne rakete koje često bombarduju područja u kojima se sumnja da se nalaze Talibani. 

Od 1. oktobra grafiti britanskog crtača i provokatora Banksyja počeli su da se pojavljuju po Njujorku. Misteriozni umetnik, čiji identitet nije poznat, odlučio je da pretvori ovu američku metropolu u galeriju i da tokom oktobra svaki dan izlaže po jedan rad u nekom delu grada.

Banksy "preuzima" Njujorkimg-banksy_njujork.jpg

Radovi su odmah objavljeni i na njegovom sajtu. Tu takođe možete da vidite provokativni video o pobunjenicima u Avganistanu koji napadaju bespilotne rakete koje često bombarduju područja u kojima se sumnja da se nalaze Talibani. 

Ovaj projekat se zove „Better Out Than In“ i aludira na citat slikara impresioniste Paula Cezanna, koji je izjavio: „Slike koje su naslikane unutra, u studiju, nikad neće biti dobre kao one naslikane napolju.“

Ne vole svi Njujorčani što je grafiti umetnik odabrao njihov grad kao platno. Oni konzervativniji smatraju da grafiti nisu umetnost, već vandalizam. A pojavili su se i ljubomorni konkurenti – grafiti umetnik pod nazivom OmarNYC već je uništio grafit koji je Banksy postavio u Bruklinu.   


resizeofhotelmoskva30tihgodinaxxvek.jpg Art: Hoteli u Beogradu aleksa.jpg Aleksa Gajić u OZON-u food-art-zorzz_brak_pikaso.jpg Vrhunska umetnost kao dezert img_3631-large.jpg Intervju: Nikola Tamindžić