Steve Jobs kao izbeglica iz Sirije
KULTURA · art

U izbegličkom kampu u Calaisu, u Francuskoj, osvanuo je novi grafit čuvenog grafiti genija Banksyja. Javnost je ostala zbunjena jer se na novom radu nalazi vizionar iz kompanije Apple, koosnivač tog danas veoma uspešnog magnata, koji godišnje zaradi mnogo, i smatra se jednom od 5 najprofitabilnijih kompanija na svetu. A da li bi to bilo moguće, i kako bi svet izgledao da biološki otac Stevea Jobsa nikada nije dobio priliku da se iz Sirije preseli u SAD, još početkom ’50-ih godina 20. veka.

Mnoge vas stvari mogu začuditi, ali od kako se rasplamsala izbeglička kriza broj onih koji veruju u velike zavere islamske zajednice povećava se iz dana u dan. Možda bi najpre takvim ljudima, koji pričaju sve i svašta, a uz to podižu stvarne ograde, ili one satkane od predrasuda, trebalo ispričati priču o ocu Stevea Jobsa, Abdulfattahu Jandaliu, koji je iz rodnog Homsa doputovao u Ameriku. On je pohađao fakultet u Beirutu da bi potom rešio da svoje školovanje nastavi dalje na Fakultetu u Viskonsinu, gde je sreo Joanne Schieble, koja je bila Jobsova biološka majka. Par je bebu dao na usvajanje 1955. u San Francisku, a zahvaljujući Jobsu danas Apple kompanija plaća preko 7 milijardi dolara godišnje na različite doprinose i poreze, a vi vidite da li bi svega toga bilo, da jedan čovek nije dobio mogućnost da živi boljim životom!

Banksy je u istom izbegličkom prihvatnom centru u Francuskoj oslikao i zid, na kojem na satiričan način prikazuje „Splav Meduzu“, čuveno slikarsko delo, ali mu dodaje i jedan zanimljiv komentar – nismo svi na istom brodu!

Biološki otac Steva Jobsa bio je sirijski migrant koji je pedesetih godina došao u SADOtvori galeriju

Dafiment Promocija kalendara Dafiment kalendar Ivana Šuletića u Centru za grafiku Deda Mraz leti u svemir Novogodišnje čestitke u vreme SSSR-a Prizma Prizma: Poezija transponovana u fizički prostor Otvorena stara kolekcija crteža Pin-Up devojaka Jedna od najvećih kolekcija crteža pin-up devojaka konačno je otvorena za radoznalce · · · · · ·