Clandestino
PULS GRADA · gastro

Nekome će prva asocijacija na naslov možda biti popularni superhit čuvenog francuskog muzičara španskog porekla Manu Čaoa, dok drugima, bolje upućenima u lokalne prilike odmah pada na pamet bar i restoran Clandestino na reci Bojani kod Ulcinja. Doduše, Clandestino je više od restorana, više i od kluba ili bašte, ovo je jednostavno mesto za uživanje u gotovo tropskom raju reke Bojane, Velike plaže i neponovljivog rečnog ostrva.

Restoran u potpunosti opravdava svoje ime (clandestino – skriven). Iako se nalazi na desnoj obali reke, negde na pola makadamskog puta od mosta na Bojani prema ušću, tik uz njega, nije ga lako pronaći. Utisak je da vlasnicima i nije baš toliko stalo da se lako pronalazi, moguće je da žele da sačuvaju, još uvek, intimnu atmosferu. Uveče se blizu Clandestina, pored samog puta može videti veći broj parkiranih automobila sa beogradskim registarskim oznakama i to je najbolji putokaz da se nalazite na pravom mestu. Uostalom i mi smo ga tako našli. Samo nekoliko koraka odatle nalazi se raj za večernje uživanje.

Ipak, kako se dobar glas brzo širi, ovo sve popularnije i sve manje skriveno utočište ljubitelja dobre hrane i još bolje muzike, definitivno je najoriginalniji kutak koji u ovom delu Crne Gore postoji. Pored vrhunske kuhinje, gde možete probati ne samo jela od ribe i plodova mora, već i u razne „urbane“ specijalitete spremljene i poslužene na domaćinski način, uživaćete u ambijentu restorana koji ga čini ga pomalo i beogradskim, jer dok boravite u njemu imate utisak da ste u nekoj popularnoj gradskoj bašti. Onda i ne čudi što nam se čini da je najveći broj gostiju upravo iz Beograda.

Moramo se još malo zadržati na dizajnu restorana. Sve što vidite oko sebe urađeno je ručno, uglavnom od drveta, uz veliku ljubav i uz puno stila vlasnika restorana i njihovih prijatelja koji su svu strast prema Bojani, Jadranskom moru i urbanom stilu života uneli u njegov enterijer.

Pored svega, primorska okolina ovog mesta čini ga zaista jedinstvenim. Clandestino nije samo oaza za dnevni odmor, već je pre svega mesto gde treba otići na večeru, a zatim se opustiti uz zvuke odlične muzike koja često svira uživo. Kako veče više odmiče, tako se Clandestino sve više pretvara u klub na otvorenom. Bendovi su različiti, ali je uvek zagarantovan dobar provod do dvanaest ili jedan ujutro, kada se otprilike prestaje sa muzikom, a deo gostiju odlazi dalje u neko od obližnjih popularnih mesta za izlazak. Oni uporniji ipak ostaju ovde ispijajući poslednje preostale gutljaje omiljenog pića pred odlazak na spavanje.

Kako ovo mesto postaje sve popularnije nadamo da se uskoro u njemu atmosfera vrhunskog provoda neće menjati, a da će samim tim ovaj neuobičajen bar i restoran morati da promeni ime kada ga svi otkriju.


mezcal_13_cover City letnja preporuka #50: Mezcaleria La Chica Loca – Meksiko u srcu Beograda RAI_6551_cover City letnja preporuka #38: Boho bar – uživanje u slobodi _MG_7912_cover Prime: Srpska kuhinja na moderan način Eklr-25261_cover City letnja preporuka #20: Home Made ekleri · · · ·