160121_obama-1250x650
KULTURA · knjige

Od svih modernih američkih predsednika, Barak Obama deluje kao osoba koja najviše čita, što je i sam potvrdio ovih dana kada je na svom Facebook profilu objavio listu 5 knjiga u kojima je najviše uživao u poslednjih par meseci.

On je na popularnoj društvenoj mreži izjavio sledeće: „Jedna od mojih omiljenih stvari tokom leta, kada više nemam toliko obaveza, je opuštanje uz dobru knjigu. Uvek gledam da pronađem slobodne trenutke za čitanje, bilo da sam na odmoru sa porodicom ili u svom domu.“

Pogledajte kojih 5 knjiga su najviše impresionirale Baraka Obamu ovog leta:

1. Tara Westover Educated

Obama je Tarine memoare o odrastanju u familiji čudaka koja se spremala za kraj sveta u planinama države Ajdaho okarakterisao kao „izuzetne“. Ona je, inače, tek sa 17 godina prvi put kročila u učionicu, ali je to nije sprečilo da u međuvremenu stigne do doktorata na prestižnom Kembridžu.

2. Michael Ondaatje Warlight

Autor Engleskog pacijenta je ove godine objavio novi roman koji je našao svoje mesto na polici Baraka Obame. U pitanju je intrigantna priča o životu u Londonu neposredno nakon završetka Drugog svetskog rata.

3. V.S. Naipaul A House for Mr Biswas

Nedavna smrt Nobelovca V.S. Naipaula je inspirisala Obamu da ponovo pročita njegov najpopularniji roman A House for Mr Biswas koji se bavi uglavnom neuspešnim stremljenjem jednog čoveka ka uspehu. Roman se dešava u Trinidadu i Tobagu na samom kraju kolonijalne vladavine Britanaca ovom zemljom.

4. Tayari Jones American Marriage

Obama je pročitao ovu knjigu na preporuku Opre Vinfri. Roman opisuje kako izgleda kada se život jednog mladog bračnog para okrene naglavačke zbog pogrešne presude američkog pravnog sistema.

5. Hans Rosling Factfulness

Nedavno preminuli Hans Rosling je veliki deo svog života posvetio informisanju ljudi o pozitivnim trendovima u našem svetu. Factfulness je njegov pokušaj da svoje znanje o tome zabeleži u jednoj knjizi. Obama nije jedini koga su impresionirali njegovi argumenti i podaci. Ova knjiga je našla svoje mesto i među Bil Gejtsovim letnjim preporukama za čitanje.

Prilog istoriji radosti prednje korice City letnja preporuka #49: Roman „Prilog istoriji radosti“ Ratke Denemarkove Laguna nove knjige Lagunina letnja osveženja Gatalica_Poslednji argonaut_K1 City letnja preporuka #67: Roman „Poslednji argonaut“ Aleksandra Gatalice anticke izreke promocija 2 Vladeta Jankovic, Ivana Dimic City letnja preporuka #31: Nova knjiga Vladete Jankovića „Antičke izreke“ · ·