cover www.independent.co.uk
PULS GRADA · aktuelno

Iako deluje mlado i sveže, Barbika ove godine puni 60 godina. Ona je oduvek bila tu da inspiriše generacije mnogih žena, ali se često smatra da je to činila na potpuno pogrešan način. Ali kako se vremena menjaju, tako i Barbika menja svoje ruho. Zato su se sada pojavile Barbike koje razbijaju prethodne stereotipe, i nude nov perspektivni pogled svim ženama.

Piše: Isidora Spasić

Barbika je uvek predstavljala savršen fizički izgled, koji je naravno nemoguće postići u realnosti, jer nismo svi rođeni sa nogama dugačkim dva metra, i dugom bujnom kosom poput Zlatokosine. Osim toga, Barbikin način života je poprilično materijalistički nastrojen, pošto se vrti oko menjanja trendi garderobe i življenja u idealnoj kućici za lutke.

Kako bi se ovakva greška ispravila, a i ispratili sadašnji trendovi, Barbika će se sada pojaviti u obliku pravih i postojećih inspirativnih žena. One su realni uzori na koje se vredi ugledati. Tako će svaka devojčica moći da se igra sa Barbikom Jare Šahidi, Naomi Osake, Kelsee Balerini i Advoe Aboa. Za one koji ne znaju, Jara je mlada američka glumica i aktivistkinja crne puti. Naomi je teniserka koja predstavlja Japan. Kelsea je pop i kantri pevačica, a Advoa pegava manekenka britanskog porekla.

Gore pobrojane dame nisu jedine koje će preuzeti obličje Barbike, jer preciznije rečeno, ova kolekcija lutaka predstaviće 20 žena iz 18 zemalja. Deo zarade će ići u Barbie Dream Gap Project Fund, a taj novac će se kasnije raspodeliti organizacijama koje se bave time da obezbede svetlu budućnost svim devojčicama, i omoguće im da imaju jednaka prava kao i dečaci.

Naravno, ovo nije prvi put da se poznate žene slave u obliku Barbike. Umetnica Frida Kalo, avijatičarka Amelija Erhart, filmska rediteljka Peti Dženkins, NASA matematičarka Ketrin Džonson, primabalerina Juan Juan Tan, i mnoge druge, uveliko su dobile lutku po svom liku.

Među Barbikama se sada mogu naći one sa različitim tonovima kože, teksturama kose i oblicima tela. Pored toga, dve Barbike reflektuju osobe sa disabilitetom, jer je jedna u invalidskim kolicima, a druga ima protetičku nogu. Na taj način će se pomagati deci rođenoj sa hendikepom, a ujedno pružiti prilika drugima da se od malih nogu edukuju o inkluzivnosti. Empatija i razumevanje su nešto o čemu nikada nije previše rano govoriti, pa potražite ove Barbike koje će biti dostupne od jeseni ove godine.

Dakle, Barbika koja je nekada bila stereotip, sada se bori protiv istog. Zahvaljujući tome što prikazuje različite boje kože, profesije, ličnosti, i netipičan izgled, poručuje da prava lepota nema ustaljene standarde. Barbika je sada tu kako bi pokazala mladim damama da imaju čemu da streme i da poseduju moć izbora.

Barbika je konačno postala ono što je oduvek trebalo da bude – moderna relevantna lutka za sve generacije. Koristeći heštegove #Barbie60 i #YouCanBeAnything slavi se rođendan ove legendarne lutke, ali i šalje važna poruka u koju zaista treba verovati.

Rijeka u eogradu Rijeka u Beogradu Nik Vest 1 Američka fank basistkinja, pevačica i štićenica legendarnog Prinsa, Nik Vest, dolazi u Beograd Konkurs-za-originalnu-slikovnicu, vizual Konkurs Kreativnog centra za originalnu slikovnicu 1 Tridesetočasovni multimedijalni događaj – izloženi teatar – izložba u teatru 11. i 12. mart 2019. · · · · · · · ·