Barcaffè Barista Tour
U VAZDUHU · grad

Da li znate šta je najvažnije za pripremu savršene espresso kafe, šta je 5M i koliko vremena je potrebno da se savlada umeće latte art-a?

Barcaffè Barista Tour je jedinstvena prilika da saznate zanimljivosti o poreklu kafe, pripremi vrhunskog espressa, oprobate se u latte artu i uživate u ukusu savršene espresso kafe uz najbolje Barcaffè bariste. Tu priliku imali su i gosti Corretto bara na Savskom keju.

Postoje najrazličitiji načini i rituali ispijanja kafe: na Bliskom Istoku, u Grčkoj i na Balkanu je najzastupljenija turska kafa, u Severnoj Americi filter-kafa, u Japanu kafa iz limenke, u Severnoj Evropi kafa melior (pripremljena u loncu sa filterom). Pravu posebnost među kafama predstavlja espresso, koji je zaslugom italijanske tehnologije pravi koncentrat ukusa i aroma. Krem-pena, aroma, tekstura i ukus predstavljaju četiri neizostavna svojstva po kojima se razlikuje od ostalih napitaka od kafe, pa se zato smatra pravom italijanskom umetnošću.

Naziv espresso potiče iz načina njegove trenutne ekspresne pripreme u trenutku kada ga naručite. Od pedeset zrna pržene i sitno mlevene mešavine kafe prelivene toplom vodom pod pritiskom, nastaje omiljeni tamni napitak sa hiljadu ukusa koji ga čine jedinstvenim.

5M za savršeni Barcaffè espresso

Miscela (mešavina kafe) – Bariste pripremaju espresso od specijalno pripremljenih mešavina kafe. Samo najkvalitetnija zrna Barcaffè espresso kafe i poseban način prženja garantuju idealnu kombinaciju ukusa i arome.

Macinadosatore (mlin za kafu) – Mlevenjem se oslobađaju arome, stoga se sve mešavine melju malo pre pripreme espressa. Bez odgovarajućeg mlevenja, i uz najbolju mešavinu nećete postići idealan ukus. Kroz krupno samlevena zrna voda prođe prebrzo i stoga se ulja i arome kafe ne uspeju otopiti, a kroz presitno mlevena zrna voda ne uspeva proći.

Macchina Espresso (aparat za espresso) – Bez njega nije moguće napraviti espresso. Profesionalni aparat za bariste poseduje celi niz tehničkih parametara. Temperatura vode treba biti u granicama 88 – 92 °C, pritisak 9 bara, a vreme ekstrakcije kafe 25 do 30 sekundi. Samo provereni i svetski poznati proizvođači aparata za espresso garantuju kvalitet Barcaffè espressa.

Mano (ruke, iskustvo) – Od umeća bariste zavisi sam tehnološki proces pripreme espressa. Barcaffè barista zna kako i koliko kafe treba staviti u filter. Pravi barista ima osećaj za dobro napravljen espresso za koji je mesavina tačno određena, šoljice su pravilno zagrejane, a kafa se toči polako i sa strane.

Manutenzione (održavanje aparata) – Aparat traži redovno održavanje, posebno delova ključnih kod pripreme kafe. Kamenac smanjuje efikasnost korištenja, a masnoće koje mogu biti prisutne u talogu do neprepoznatljivosti mogu promeniti ukus kafe.


IMG_4406 Gradski kutak: Jedinstveni concept store u strogom centru grada LOGO Književne šetnje Beogradom Nova iskra Zemun City letnja preporuka #39: Coworking prostor Nova iskra u Zemunu IMG_4406 City letnja preporuka #58: Gradski kutak – Novi concept store u centru grada · · ·