cover
PULS GRADA · gastro

Kada su Aleksandar i Siniša birali naziv za kafe-bar, dobili su savet da odaberu par imena, i da onda ispitaju uži krug prijatelja šta oni misle o tome. Dobro im je zazvučalo da kad te neko pita: „Gde si? Šta radiš?“, odgovor bude: „Evo me u ’Barista’s’ na kafi!“. To je inače internacionalno poznato zvanje za osobu koja se bavi prvenstveno pripremom kafe na razne načine, a pošto je Savamala poznato gradsko i turističko mesto, sve kockice su se brzo sklopile.

Tim Barista’s čine dvojica profesionalnih barista, Aleksandar Žinić i Siniša Radin. Aleksandar je direktor firme, i kada ne radi u Barista’s uglavnom slobodno vreme provodi unapređujući poslovanje lokala kroz marketing i inovacije. Siniša je barista, operski pevač i dugogodišnji muzičar. Zadužen je za najlepše latte art radove, koji svim gostima izmamljuju osmeh i oduševljenje.

Ideja se rodila u maju 2017. godine „na bum“. Poveo se razgovor o tome šta bi mogao biti sledeći korak sada kada se sakupilo dovoljno potrebnog znanja i radnog iskustva. Siniša je već bio glavni barista jednog lanca kafeterija, i obučavao nove bariste, pa je sledeći očigledni korak bio otvoriti svoj lokal. Sredstva su se obezbedila i usledila je potraga za odgovarajućim prostorom. Našli su ga već krajem maja meseca, i započeli sređivanje.

Prostor gde je sada Barista’s korišćen je za nekoliko kafića i pabova, koji se nisu zadržavali duže od nekoliko meseci. Činilo se da je ovom mestu potrebna neka laganija atmosfera za opuštanje i ispijanje kvalitetne kafe. Uređenje prostora momci su poverili prijateljici Idi, koja je završila dizajn enterijera. Siniša je bio zadužen za oslikavanje i iscrtavanje stolova i zidova, što uključuje zanimljive tekstove o kafi svuda po lokalu. Cilj je bio da mesto bude komforno, praktično i sa domaćinskim duhom. Neke stvari od prethodnika su zadržane i osvežene, ali dosta toga je izmenjeno. Od mračnog i zagušenog prostora, napravili su jedan osvetljen i prijatan na dva nivoa, gde ljudi mogu stvarno da uživaju u kafama i nauče dosta toga od barista.

U ponudi su zrna kafe iz različitih krajeva sveta, i uglavnom su bazirana na čistim arabikama. Od klasičnijih varijanti, u ponudi su dva blenda: 100% arabika mešavina Brazila (regija Santos) i Indije (Malabar, Zapadni Gati-Karnataka); kao i blend koji čini 80% zrna arabike iz Brazila (Santos), Kostarike (Central Plain Sarchi) i 20% zrna visoko kvalitetne robuste iz Vijetnama. Od single origin kafa – kafa sa jedinstvenim poreklom, trenutno je u ponudi 100% arabika iz kolevke kafe Etiopije (pokrajina Yirgacheffe), Nikaragve (SHG-Strictly High Grown), Brazila (Santos) i Gvatemale (Maragogype-Elephant Bean). Domaća kafa je takođe visokog kvaliteta, spremljena od zrna Brazil Minas i Indija Šeri. Naravno, tu je i kafa bez kofeina, za ljude koji vole ukus kafe ali ne žele da budu budni do kasno u noć.

Ponos i dika Barista’s je Sanremo Cafe Racer kafemat. Sa njim, uz dobro poznavanje pripreme, svaka kafa je šoljica savršenstva. Pored njega, koristi se i nekoliko alternativnih sprava za pripremu filter kafe, kao što su: Chemex, V60 driper, Syphon, AeroPress i Francuska presa. Tu je i Cold Brewhladna ekstrakcija kafe, specifična po intenzivnim aromama i procesu koji traje 5-6 sati. Imaju naravno i električni bokal za pripremu domaće kafe na tradicionalan način.

Pored ovih alternativnih načina pripreme, možete uživati i u espressu, macchiatu, cappuccinu, latte macchiatu, flat whiteu, mochi, ledenoj kafi i domaćoj kafi.

Ukoliko volite kafu bez mleka, preporuka za vas su upravo alternativne filter kafe. Bogatih su aroma, punijeg ukusa, i ono najbitnije – veća doza kofeina u odnosu na espresso. Savršen su izbor za jutarnju kafu, ni nalik onima koje ste imali priliku da pijete na drugim mestima. Tu je i specijalitet kuće koji ispijanje filter kafe podiže na sasvim novi nivo. Za sladak zalogaj, čoko-šljiva i čoko mafini su pun pogodak uz jutarnju kaficu. Obradovaće vas još i širok izbor veoma kvalitetnih čajeva, kako voćnih mešavina, tako i zavidna selekcija onih iz Indije i Kine, poput zelenog, zelenog sa jasminom, crnog, belog, Oolong… A zanatska piva sa aromama kafe, cvekle, papaje, manga.., nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

Kada je u pitanju mešavina kafe i alkohola, posebno se ističe Espresso Martini. On je savršen hladni spoj vodke, likera od kafe i espressa. Veoma je pogodan kao warm up piće pred izlazak u klub, jer ima sve odgovarajuće sastojke za dobar provod. Espresso da Vas držaće vas budnim, dok će vam raspoloženje podići Irska kafa, sa obaveznim irskim viskijem, jakom filter kafom i mlečnom pavlakom. Tu su još The Wake Up Call, The Truffle, Chocolate Mocha Latte, White Russian i Black Russian, a svaki od njih dobar je na svoj način, samo je pitanje da li volite mlečne mešane sa alkoholom ili ne.

Gosti imaju priliku da probaju antipasto obroke za jednu ili više osoba, sendviče sa lososom, piletinom ili vegetarijanske. Ali i hladne ili tople potaže od paradajza, bundeve i šargarepe, kao i neizostavno francusko pecivo. Takođe, u Barista’s vole da se igraju i sa limunadama, pa tako gosti imaju priliku da se osveže uz one sa aromama dinje, lubenice, kokosa, višnje, mojitoa

Sve što sada treba da uradite jeste da svratite u Barista’s, jer ste apsolutno zaslužili da predahnete od svega, i popijete nešto zaista kvalitetno u opuštajućoj domaćinskoj atmosferi.

Ugljeni hidrati Možete da unosite ugljene hidrate i imate trbušnjake cover De-Tox: Zdravlje i uživanje na prvom mestu Funny_food_severing_restaurant_fails34 Restorani koji su otišli predaleko u serviranju hrane image011-cover Naučite da čitate deklaracije na proizvodima · · · · · · · · · ·