_MG_6091_cover
PULS GRADA · gastro

S prvim lepim danima pa sve do kasne jeseni, bašte beogradskih restorana oslikavaju možda ponajlepši deo ovdašnje gastronomske tradicije. U zelenilu ili u nekom novom, svedenijem izdanju, rustične ili moderne, s pogledom na reku ili uronjene u gradske pejzaže, bašte daju poseban šarm ugostiteljskim objektima, tako da se svi koji se bave ugostiteljstvom trude da iskoriste svaki milimetar prostora i svaki trenutak iole lepog vremena.

Na ovim stranicama vodimo vas u šetnju baštama koje volimo kako zbog šarma i atmosfere koje poseduju, tako i zbog njihove gastro ponude. Izbor je kao i uvek ličan, a redosled slučajan.

Baštino

Kada u samom imenu restorana imate direktnu asocijaciju na ključni element vaše ponude, onda je logično da je ova bašta nešto sasvim posebno. Skladno nadovezana na kompleks bioskopa Roda, Baštino pruža prijatan ugođaj tokom cele godine – i dok promiču pahulje i dok pada kiša i tokom vrelih letnjih dana. Neobično zeleno rastinje donelo je novu nijansu doživljaja, dok je ovdašnji meni fina šetnja kroz internacionalnu kuhinju, s nekoliko ubedljivih favorita nacionalne klase. Bašta koja je dala novu dimenziju Banovom brdu u svakom pogledu.

Požeška 83 a

069/228-30-99

www.bastino.rs

Dvorište

Kako mu i samo ime kaže, ovaj restoran je naprosto čarobno dvorište u kome počinje i dugo traje nezaboravno gastronomsko putovanje neodoljivim Mediteranom. Šmek tipično beogradskog prostora između zgrada na kraju Svetogorske ulice, oživljen je kroz baštu pod krošnjama lipa i magičnu selekciju „malih jela“ – mezeta uz vina s Krita. Tako ovaj „mezestoran“ donosi neobičnu kombinaciju originalnih ukusa i posebnog doživljaja u jednom dvorištu u srcu grada.

Svetogorska 46

011/324-65-15

www.restorandvoriste.rs

Pizza Bar

Prepoznat i omiljen kako po svojim picama i drugim specijalitetima, tako i po celokupnoj pozitivnoj atmosferi i šarmantnom enterijeru, Pizza Bar je i na Novom Beogradu, a posebno na Vračaru, otvaranjem bašti dobio još jednu dimenziju. Obe bašte su pažljivo osmišljene i tako dizajnirane da predstavljaju zasebne celine, savršeno uklopljene u okruženje, istovremeno vas izmeštajući izvan gradske vreve i okruženja. Kad se na to nadoveže sve ono što pred vas stiže, od načina serviranja do ubedljivih ukusa, doživljaj je sasvim zaokružen.

Mutapova 5-7                   Bulevar Mihajla Pupina 165 v

011/404-15-55                   011/222-54-67

www.pizzabar.rs

Miamiam

Neke bašte ne moraju da budu ni velike ni u zelenilu, mogu biti i tik do kolovoza jedne prometne vračarske ulice, a da opet imaju ono nešto posebno, zavodljivo i drugačije. Upravo takva je bašta restorana Miamiam, urađena sasvim svedeno, ali tako da fino i dosledno prati koncept samog restorana i ponude na meniju. Kako vas takođe nevelik ali pažljivo sročen meni vodi neobičnim kombinacijama ukusa savršeno složenim i uparenim, tako i ova bašta nenametljivo i fino spaja neobično i udobno.

Kursulina 6

065/280-65-65

Coffee Dream

Omiljene kafeterije logično imaju svoje bašte, ali se među njima dve posebno izdvajaju. Jedna je ona na Dedinju, u maloj ulici Vladimira Gaćinovića nadomak kružnog toka, koja osvaja svojima senovitošću i širinom, dok je druga u srcu poslovnog dela Novog Beograda, u Bulevaru Milutina Milankovića. Prostrana i udobna, ova bašta je idealna za predah u poslovnim aktivnostima, ali i specifična oaza usred poslovnog i poslovično hladnog novobeogradskog okruženja. A selekcija kafenih napitaka i poslastica – neodoljiva.

www.coffeedream.rs

Tradicionalne, a neprolazne

Iako su u naletu privatizacije mnoge kafane potpuno nestale, a nekima je sasvim promenjen izgled, pa i namena, nekoliko njih očuvano je u manje-više izvornom stanju, uz neophodnu i promišljenu modernizaciju. Ponuda je takođe ostala ono zbog čega se na ova mesta ide, a bašte su i dalje mesto okupljanja i žustrih diskusija u rasponu od politike do fudbala, dok se tradicionalni specijaliteti koji se serviraju u Kaleniću, Čuburi ili Orašcu jednostavno ne dovode u pitanje. Dodajte tome osoblje kao spoj mladosti i iskustva, imate autentičan doživljaj kafana u najboljem tradicionalnom smislu i značenju.

Otmene i nezaobilazne

Ne zna se ko je više i dalje na glasu, da li bašte ovih restorana ili oni sami. Odavno ustoličeni kao nezaobilazne tačke u gradskoj mapi nekoliko generacija, ovi restorani su poslednjih godina doživeli finu i promišljenu transformaciju, kako u izgledu tako i u ponudi, a da se pritom nije izgubio čuveni šarm i šmek koji je stvaran godinama. Sedeti u bašti svakog od njih autentičan je doživljaj u svakom smislu, kako u pogledu okruženja i društva za susednim stolovima, tako i u pogledu servisa i onoga što se nalazi na meniju, a što zahvata širok raspon, od internacionalne kuhinje preko modernih trendova do divljači i originalnih nacionalnih favorita. Bez obzira da li birate čuvenu Maderu u Tašmajdanskom parku, znameniti Franš koji je uspeo da postane institucija uprkos vrlo čudnovatoj lokaciji, autentični Lovac u srcu Vračara ili nezaobilazni Klub književnika, svaka od ovih bašti ostaće u trajnom sećanju kao prijatna uspomena i inspiracija za ponovni dolazak.

Epigenia

Sasvim neočekivano, usred Resavske ulice, na potezu između Bulevara kralja Aleksandra i Kralja Milana, tik iznad Mišarske ulice, nalazi se ova prostrana i vrlo prijatna bašta. Neobično ime zapravo je logično kad se zna da je to jedna od etiketa vinarije u čijem je vlasništvu ovaj prostor koji nudi i fini gastro užitak uz čašu vina. Apsolutno izmeštanje iz centra grada je garantovano.

Resavska 25

011/323-81-85

www.epigenia.rs

Botako

Dva restorana na dve lokacije i dve bašte, svaka dopadljiva na svoj način. Ona gde smo prvi put okusili Botako pice, šarmantna i nevelika, nalazi se u Nevesinjskoj ulici, dok je znatno veća ona u Šantićevoj. Prostrana i pod velikim krošnjama, s pogledom na pica-peć, ušuškana i prijatna, neformalne i opuštene atmosfere, ova bašta je savršeno odredište za sve ljubitelje ovdašnjih pica koje zasluženo stižu „na pijedestalu“ na sredinu vaših stolova.

Šantićeva 8

011/344-67-70

www.pizzabotako.rs 

Ebisu

Za razliku od ostalih, ova bašta se nalazi na krovu! Smeštena na poslednji sprat, zapravo krov hotela Square Nine, Ebisu nudi sasvim nov pogled na krovove prestonice i autentično putovanje kroz magiju japanske kuhinje. Jedinstveno iskustvo počinje od trenutka kad iskoračite iz lifta i ukoračite u restoran, odnosno izađete na terasu, a nastavlja se volšebnim gastro ugođajem moderne japanske gastronomije.

Studentski trg 9

011/333-35-75

www.squarenine.rs

Di Napoli

Neke bašte gustinom posete na malom prostoru zavređuju da se nađu u ovom izboru, a upravo takva je bašta i malog restorana Di Napoli na početku Bulevara Zorana Đinđića. Puna u svako doba dana i godine, jednostavna i bela, dosledno prati opredeljenje ovdašnje kuhinje da izborom pasta i pica iz peći na drva po više nego prihvatljiivim cenama bude omaž autentičnom duhu Italije, u čemu su, sudeći po posećenosti i nepromenjenom kvalitetu od početka rada, i te kako uspeli.

Bulevar dr Zorana Đinđića 12 e

011/311-25-87

www.dinapoli.rs

Just a Maestro

Nebično zelena oaza u starom delu grada, na mestu gde se spajaju Šantićeva i Knez Miletina ulica, zapravo je neobično prijatan kutak za uživanje bez obzira da li ste došli na doručak, ručak ili večeru, samo na sjajne kolače ili na kafu. Nekadašnja kafeterija skladno je transformisana u restoran koji osvaja kako intrigantnom gastro ponudom, tako i ovom efektno ozelenjenom, udobnom i ušuškanom baštom koja kompletnim ugođajem i doživljajem čini da se osećate sasvim posebno bez obzira na doba dana i povod posete.

Knez Miletina 25

063/338-471

www.justamaestro.com

Guli

Na samom početku Skadarlije, a opet fino izdvojena, bašta Gulija zaokružena je celina koja donosi fini odmak kako od gradske gužve, tako i od uobičajenih skadarlijskih motiva. Cigla i drvo, saksije i tabla s dnevnom preporukom, pice iz peći na drva i intrigantna selekcija mesa i ribe vode na finu šetnju mediteranskom kuhinjom u samom središtu grada.

Skadarska 13

011/723-72-04

Mala fabrika ukusa

Neobično veliki zeleni prostor na početku Nebojšine ulice, gde je u jednom delu bašta restorana Mala fabrika ukusa. I upravo ta širina i udaljenost od ulice, udruženi s bravurama na meniju na kome se tradicionalno i nacionalno iščitavaju u modernim i zanimljivim verzijama i varijantama, čine da se ovde osećate više nego dobrodošlo i sasvim opušteno.

Nebojšina 49 a

011/243-57-27

Beton hala

Na ovom potezu bašte su ključni momenat jer, bez obzira na sva enterijerska rešenja, ovaj prostor dobija sasvim novu dimenziju s lepim danima i pogledom na reku iz restorana. Bašte se praktično dodiruju, a opet, svaka od njih, kao i restorani „u pozadini“, imaju svoj identitet, atmosferu i publiku. A povoda za gastro istraživanja ima zaista u širokom rasponu… Možete da krenete od Dalekog istoka i magične Sakure, pa preko intrigantnih nota Bliskog istoka u La Vash Cafeu stići do Mediterana u Sofi, Italije u Drugoj Piazzi i Comunaleu, pa skočiti do egzotične Južne Amerike u Fridi, sve izmiksovati u lucidnom Torou i na kraju se vratiti na ove prostore u apgrejdovanoj verziji balkanske kuhinje u Ambaru. Bašte su svakako istisnule beton iz Beton hale… i te kako!

Karađorđeva 2-4

desert001 (1) Servirajte hranu kao profesionalac: Za ugostitelje, gurmane i hedoniste cover Omiljena jela britanske kraljevske porodice carrot_cake_recipe_from_the_1970s Povratak omiljenih ukusa ’70-tih Home Made sladoled_sladoled u casama Home Made sladoled: My Sweet Harmony · ·