obey me!
U VAZDUHU · pop trash

Nije naša, nije ni ovdašnja, ali onomad je dočekasmo k’o roda rođenog, a umalo je za života dobila i spomenik u Čačku ili okolini, pa krenemo od nje; u jednom od poznijih pokušaja hita Samantha Fox je vapila jasno i glasno Hurt me, Hurt me, but My Pants Stay on! (u slobodnom prevodu – Udaraj me, udaraj, al’ mi gaće ne skidaj!). Ako se zadržimo baš na granicama Srbije i bivše domovine, pobednica u aproprijaciji BDSM/sadom-mazo motiva u za široke narodne mase do dana današnjeg ostaje umalo gospođa ministarka Ana Bekuta sa svojom čuivenom „Rano moja, rano ljuta, rani mene, još sto puta.. bol mi stvaraj, al’ me nikad ne ostavljaj“.

Ana Bekuta ovde jeste ubola baš u metu, ali kraljica može biti samo jedna; Svetlana Ceca Ražnatović počesto je flertovala sa BDSM motivima natopljenim stihovama u kojima je svako malo rado pristajala na nemalu cenu submisivnosti (po uelbečki – pokoravanja), počev od „pred vratima klečala k’o pas…“, preko još radikalnijih zaveta iz ove strofe jednog joj velikog hita „Dok u znoju bilo koju opet negde maziš, ja bih opet bila tepih po kome ti gaziš“, pa sve do najnovijeg albuma i udarnog hita Pusti me da raskinem s njom, u kome SCR dokazuje svoju pokornost i ovom slikom „volim čak i ukus tvoga đona kad na njemu ti donosiš mi nju…).

Ipak, bilo je tu još značajnih pokušaja. Nekada ljute suparnice Vesna Zmijanac i Lepa Brena ukrstile su koplja i na ovom polju; tako je Vesna Zmijanac prilično radosno pristajala  na sve u „Kazni me, kazni…“, a Brena je otišla i desetinu koraka dalje u čuvenoj Robinji – „Neka me zarobe (valjda oni glasoviti Čolićevi haremski čuvari???), stave u okove…Robinja sam tvoja, ubi me.“ Nataša Đorđević je bila nepokolebljiva, neverniku je jasno pojašnjavala „Kleči i moli, al ‘ nećeš preko praga“ Ni mlađi naraštaji ne miruju, o svačemu pa i dražestima i bolovima BDSM ljubivisanja se peva, ali čak i na šokove ovog tipa većinu ipak zabezbeknula jedna od udarnih pevačkih snaga beogradskih splavova Marija Visković u prošlogodišnjem hitu nazvanom Paralizuj me! A nekoliko godina ranije Nikola Rokvić je gromko ponavljao „Povredi me me još samo jednom, s tobom sve je bola vredno“, čime je ukazao na značaj razumevanja bola na putu ka… slasti!

Na strani rocka i popa, kanda, teže uviđajaju značaj drastične lirike i ovako učinkovite lirike; ipak, nije da nije bilo pokušaja – Oliver Mandić je davao čudne zavete poput „Zbog tebe bi tucao kamen“. Grupa Zana, naravno, u svojoj poznoj i dekadentnoj fazi u začudno radosnom ritmu i tonu pevala je sledeće somnabulije – „Od modrica tvojih plava sam ja, plava k’o oči u gusara“. Na radost mnogih, a na tugu nekolicini ražalovana grupa Dobar, loš, zao je pevala i ovu zakletvu „Reci ‘robe’ i ja ću večno da ti služim

Ovde stižemo i do kopče sa direktnim povodom za ovaj maleni primer pop i trash-arheologije, tog baš tužnog izgovora za film i fenomen (50 nijansi: Siva), koji uprkos bučnim obećanjima ukazuje da nije BDSM sve što sjajem lisica sija. Nešto je i samo bleda vanila.

P. S. Mimo lirike same, valja istražiti i video-opus Zorane Pavić iz krunskih joj devedesetih u kojima se BDSM-ovalo sve u šesnaest.

Pesme koje pozivaju na seks Top 15: Pesme koje pozivaju na seks Justin Bieber (ni)je porastao – pogledajte parodiju reklame za Calvin Klein donji veš Justin Bieber (ni)je porastao – pogledajte parodiju reklame za Calvin Klein donji veš Ludilo od detalja Ludilo od detalja u radnim biografijama Benedict Cumberbatch, U2 Najbolji „foto-bombaši“ među poznatim ličnostima ·