453198ff-6d61-4982-8042-7b73f301a9ef-2060x1236
PULS GRADA · destinacija

Magdas hotel u Beču nudi posao i praksu azilantima, i time skreće pažnju svima na probleme s kojima se suočavaju izbeglice u Evropskoj uniji i kako ih je moguće rešiti.

Na samoj recepciji će vas dočekati Dinis, dvadesetdevetogodišnji imigrant iz Gvineje Bisao, koji je imao iskustva sa opasnim putovanjem brodom po Sredozemlju, ali je za razliku od putnika koji su bili žrtve tragedije blizu obale Italije pre mesec dana, imao sreću da stigne u Evropu bezbedno.

Kao i mnogi koji su tražili azil na Zapadu, Denis je bio politički aktivista koji je razotkrio korupciju u svojoj zemlji i bio prinuđen da sačuva živu glavu tako što je emigrirao. Danas zajedno sa grupom drugih izbeglica čini deo osoblja Magdas Hotela u Beču.

U pitanju je novi hotel otvoren u februaru na mestu nekadašnjeg staračkog doma uz pomoć donacija humanitarne organizacije Caritas i 60.000 funti skupljenih od individualnih donatora. Stari prostor od 76 soba je preuredilo nekoliko dizajnera u njihovom osobenom stilu. Od ukupno 26 zaposlenih u hotelu, čak 20 su stigli u Austriju kao izbeglice. Cilj projekta je da im pruži neophodno radno iskustvo i iskoristi njihove potencijale, jer nažalost zbog predrasuda nisu u dobroj situaciji kada je u pitanju nalaženje posla.

Još jedan problem predstavlja i dug period čekanja na dobijanje radne dozvole, pa tako tridesetosmogodišnja Maryam je tek nakon 12 godina od bekstva iz Maroka gde je bila proganjana zato što je lezbijka, dobila mogućnost da legalno radi. Martin Gantner iz Caritas-a kaže da se svaki dan sreće sa ljudima kao što je ona i da je ovaj projekat jedan od načina da se pomogne ovim nesrećnim ljudima i pruži im šansa da unaprede svoj život. Nadamo se samo da će i druge organizacije, crkve, kompanije ili pojedinci biti inspirisani ovim primerom i tako učestvovati u stvaranju jednog boljeg i humanijeg sveta.

Istanbul Najbolji gradovi za mlade umetnike Cloud 9 Cloud 9 – plutajući bar na Fidžiju algarve-portugal-beach_073625 Top 10: Najlepše plaže u Evropi Neverovatne mesta na Zemlji Neverovatna mesta na Zemlji, a kao sa druge planete ·