Wiener Walzer
KULTURA

Bilo da se svira, igra ili peva valcer je sastavni deo kulturnog života u Austriji. U Beču se uz zvuke „Dunavskog valcera“ obeležava ulazak u Novu godinu. Bečki balovi se otvaraju uz reči: „Svi na valcer“ („Alles Walzer“), a svadbeni valcer je vrlo često sastavni deo proslave venčanja. Bečki valcer danas predstavlja značajan element bečkog i austrijskog identiteta u internacionalnom kontekstu.

U 2017. godini Beč slavi 150 godina od premijernog izvođenja valcera Na lepom plavom Dunavu Johana Štrausa mlađeg. Bečki orkestar Johan Štraus iskoristio je ovu priliku da podnese zahtev za uvođenje Bečkog valcera na Uneskovu listu svetske kulturne baštine. Zahtev orkestra podržalo je više od 20 relevantnih institucija koje se bave očuvanjem tradicije. Austrijska Unesko komisija dodelila je 9. novembra 2017. godine zvaničnu potvrdu o uvođenju Bečkog valcera, kao izvorne austrijske tradicije, na listu nematerijalne kulturne baštine.

Ljudmila Ulicka Ljudmila Ulicka u Beogradu Skandinavija Proslava povodom 4 decenije skandinavskih jezika u Srbiji Oltar mrtvih Proslava Dana mrtvih u Institutu Servantes Fotografija sarkofag Beogradske mumije (foto: Narodni muzej) Upoznajte Nesmina, jedinu mumiju u Srbiji · · ·