Bekim Sejranović
KULTURA · knjige

Bekim Sejranović biće gost knjižare Beopolis 21. januara, gde će u periodu od 18 do 19 časova biti organizovano potpisivanje njegovog novog romana „Tvoj sin, Huckleberry Finn“ koji je za samo par meseci postao veliki regionalni hit i među najprodavanijim naslovima u Hrvatskoj, Bosni i Srbiji.

Tvoj sin, Huckleberry Finn je fascinantan roman o životu na reci, prvi takav na ovim prostorima, pa posveta Marku Tvenu nije nimalo slučajna. To je istovremeno i roman o potrazi za sopstvenim identitetom, roman o odrastanju, odnosno odbijanju da se odraste, roman o odnosu oca i sina, ljubavni roman, i na kraju roman o drogiranju i borbi sa zavisnošću, takođe prvi takav na ovim prostorima.

Bekim Sejranović je bosanski pisac rođen u Brčkom 1972. godine. Studirao je na riječkom Pomorskom fakultetu, no odustaje od sna da postane pomorac, te na tamošnjem Filozofskom fakultetu počinje da studira kroatistiku i komparativnu književnost. Godine 1993. seli se u Oslo, na čijem je Istorijsko-filozofskom fakultetu magistrirao južnoslovenske književnosti. Na istom fakultetu od 2001. do 2006. godine radi kao lektor i predaje južnoslovenske književnosti, jezike i prevođenje. Istovremeno, od 2000. godine pa sve do danas radi kao sudski tumač i književni prevodilac, predaje norveški za strance, te piše i objavljuje prozu.

Autor je knjige kratkih priča Fasung, kao i romana Nigdje, niotkuda, Ljepši kraj, Sandale i Tvoj sin, Huckleberry Finn. Romani i kratke priče prevedeni su mu na više stranih jezika: norveški, engleski, slovenаčki, makedonski, nemački, češki, italijanski i poljski. Za roman Nigdje, niotkuda 2009. godine dobio je nagradu „Meša Selimović“ koja se dodeljuje za najbolji roman objavljen na području Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Od 2011. do 2014. godine Bekim Sejranović je živeo u Ljubljani, a od maja 2015. godine živi i radi u Zagrebu. Razveden je tri puta i ima dve vanbračne ćerke, Katju u Oslu i Iskru u Ljubljani.

Dobra godina za knjige Retrospektiva iz knjižare: Dobra godina za knjige cover2 Preporuka za čitanje: Roman „PopCo‟ britanske spisateljice Skarlet Tomas Aleksandar Zograf izložba Aleksandar Zograf: Zlato na Mesecu – izložba i predstavljanje knjige stripova) Bekim Sejranović, Alen Mešković Dvojni prikaz: “Tvoj sin Huckleberry Finn” Bekima Sejranovića & “Uklulele Jam” Alena Meškovića