Bela tehnika i pop
U VAZDUHU · pop trash

Kako samo vreme lete, kako se prilike menjaju a i mi i dostupna nam pomogala sa njima! Ne tako davno Usnija Redžepova se u pesmi žalila „Aber, aber, priča kruži da se dragi s čašom druži“, a pre par sedmica Milica Pavlović, Zvezda Granda, je definitivno tu moć usmenog prenošenja važnih dojava otposlala u fundus davno prošlog izrečenim zaključkom na kraju spota za svoju novu pesmu Selfie („Digitalna revolucija dovela je do toga da u dvadeset i prvom veku velike ljubavi počinju i završavaju se na društvenim mrežama.“ ). U to ime, biće da je kucnuo čas da se osvrnemo na tretman bele tehnike i gedžeta u ovdašnjem folku, popu, roku, pa i repu.

Dugo je (naravno, zbog zvučnosti i lakoće rimovanja) radio bio neizostavna stavka u pokazivanju savremenosti u opusima ovdašnjih zvezda, zvezdica i/ili njihovih vrlih tekstopisaca. I kod Jure Stublića stoji da na radiju je bila ljubavna pijesma…, Zdravko Čolić je tokom pet minuta poletnog hita preklinjao tvrdoglavu ljubu da malo pojača radio, Boris Novković (tada u pratnji svoje Noćne straže) u potpunosti iskoristio mogućnosti te zgodne rime (Dok svira radio, šta bih ti radio), a negde u to vreme proboj je pokušavala i banjalučka pop-rok družba Radio.

U hvalospevima mogućnosti radija i kao medija i kao tehničkog uređaja otišla je pomalo nenadano Snežana Babić Sneki sa svojim hitićem Pojačaću radio (sa referenom što počinje rimom Pojačaću radio, nek’ se čuje jako, drugog momka poljubiću, to nek’ vidi svako). Nešto kasnije pridružili su joj se Nedeljko Bajić Baja sa Uvek mi radi radio, uvek mi svetlo u sobi gori… i Jelena Tomašević sa Radio svira za nas (Da li čuješ radio svira za nas, za nas, pa me ljubi, ja čekam da upališ mrak).

Televizija i kompaktni diskovi kao nosači zvuka su (dakako, zbog prilično robusne slogovne strukture) retko zalazili u pevačke rime; s druge strane, Brena je opevala vokmen (negde na zalasku njegove ere) u stihovima Moj vokmen je pod jastukom, zaluđujem se muzikom. Što se tekstualnih poruka tiče, s njima je stvar već znatno lakše išla – grupa Luna (Čede Čvorka) svoju ljubav prema SMS-u dokazala je referenom Kucam poruku k’o oproštajno pismo, možda smo mogli sve, ali sada više ne, a DENIRO i Sky Wikluher su opevali i tamnu stranu u svom SMS manijaku. Ni Đorđe Balašević nije odoleo toj novotarijskom pomami, u pesmi Buco, javi se on navodi sledeću želju Princezo, javi se, još imam džep u kom se hladni prsti zgreju. Pošalji poruku, da vidim jednom to pisamce na displeju…

Najradikalnijim se na ovom polju pokazao Laser Topalović Brka sa ovim stihovima Mobilni telefon kad zora zarudi, mobilni telefon, on me pesmom budi. Mobilni telefon širi moje grudi, mobilni telefon, ja ga imam ljudi!“. Nekim čudom baš Motorola je opevana u par navrata, i to kao simbol nekakvog klasnog mršavog početka ili uspona; crnogorski pevač Bojan Tomović svoju dramu ispevao je stihovima Plava Motorola i najskuplja nova kola, Gucci i Armani, puni ih ormari, ne želim ja takvu da povedem na kafu, jednu finu hoću i danju i noću. VIP su Motorolu iskoristili za narednu stilsku figuru A kako i ne bi – do juče Alcatel Terranova, a danas Baby Motorola, Fendi, dobra kola…

Facebook je, sasvim očekivano, izazvao mini-revoluciju i na ovom polju. Baja Mali Knindža je tako opevao čitavu dramu u nekoliko strofa (Puče bruka, puče bruka, rastavi se zbog Facebooka, morao sam ja da odem, njoj je preči Texas HoldEm. Voleli se ja i ona, voleli se e baš šteta, sto je naša pukla veza zbog Fejsa i interneta.). Rekord u pominjanju društvenih mreža ( i sa njim povezanih pošasti), pak, drži Milan Stanković sa svojim Fejsom u kome pomalo neočekivano zaziva povratak tradicionalnim vidovima međuljudskih i međuljubavničkih opštenja (Diskonektuj se s’ neta, odjavi se sa četa. Zar nije lepši stvarni od nestvarnog sveta? Daj skini se sa Fejsa, okani se Majspejsa, jer veza preko veze mi opasno smeta. Do mene prošetaj. Uživo uživaj!). Ipak, apsolutni pobednici u ovoj kategoriji su bosanski Sateliti u svojoj (ne)namernoj sprdnji zvanoj, gle čuda, Facebook.

https://www.youtube.com/watch?v=9SXBFkAsJ1Y&feature=youtu.be

Tu, naravno, nije kraj, recimo, osim pominjane Milice Pavlović, i Mina Kostić je (u pesmi Srčani udar) spominjala EKG! Možda uskoro i koji redak više o farmaceutskim proizvodima i medicinski spravama u hitovima i hitovima na pola hita. Vaše je samo da poželite ili zatražite.

Poznati parovi 10 parova na koje ste sigurno zaboravili Slatko od snova Top 5: Najbolje od domaćeg filmskog treša Rijaliti TV “Parovi” prizivaju novi srpski puritanizam Takmičenje za najlepšu guzu #Belfie: Vladavina zadnjica · · · · · ·